Van valami, amiért nagyon jó magyar gyereknek lenni

Fotó: Tóth B. Zsuzsa, Napló

Kifejezetten pozitív számokat tett közzé az Eurostat, az Európai Unióban a gyerekek mindössze 1,8 százalékának vannak ellátatlan egészségügyi problémái.

Az arány valamennyivel magasabb az egyszülős háztartásokban, itt 2,2 százaléknál fordult elő. Érdekes módon a legtöbb ellátatlan gyerek nem a kontinens legszegényebb országaiban van, hanem Belgiumban, itt 8,7 százaléknak akadt valamilyen problémája. Ezt Románia követi 7,4, Svédország 4,3, Finnország 3,3 és Csehország 2,7 százalékkal. A legszegényebb tagállamnak számító Bulgáriában az ellátás nélküli gyerekek aránya 2 százalék.

Magyarország az élvonalban

A legjobb helyzetben az osztrák gyerekek vannak, ugyanis a sógoroknál gyakorlatilag nincsen olyan 16 éven aluli, aki ne kapná meg a megfelelő ellátást. Németországban ez az arány 0,1 százalék, ezt Magyarország követi 0,2, Spanyolország 0,3, Horvátország 0,4, Szlovákia 0,6 és Portugália 0,9 százalékkal.

Mi a helyzet a fogorvosi ellátással?

A fogaikat tekintve is jó helyzetben vannak a magyar gyerekek, az egész EU-ban nálunk van a legkevesebb olyan fiatal, akinek fogorvosi ellátásra lenne szüksége, de nem kapja meg (0,3%), minket követ Horvátország 0,4, Németország 0,5, Luxembourg 0,7, Franciaország, Ausztria és Szlovákia pedig egyaránt 0,9 százalékkal.

Forrás: Privátbankár