Van mire büszkének lenni: több rangsorban is remekül szerepelt a Pécsi Állam- és Jogtudományi Kar

Az Állam- és Jogtudományi Kar épülete a 48-asok terén. - A kép forrása: ajk-pte.hu

Magyarországon immár jó ideje két hetilap, a HVG és a Heti Válasz készíti el a maga egyetemi rangsorát – a Pécsi Állam- és Jogtudományi Kar mindkettőn kiválóan szerepelt.

A Heti Válasz 2005 óta jelenteti meg a hazai felsőoktatási intézmények rangsorát, évről évre fejlesztve, bővítve azt. A HVG listájához képest a Heti Válasz egyáltalán nem foglalkozik az oktatói kiválósággal – a hangsúly a munkaerő-piaci mutatókra fókuszál. A havi nettó jövedelem volt a fontos, valamint az, hogy a végzettek között a felsőfokú végzettséghez kötött munkakörben dolgozóknak mi az aránya. A lap szerint az a fontos, hogy milyen a „kimenet”, azaz el lehet-e helyezkedni az itt megszerzett diplomával, s azzal mennyit lehet keresni. A Pécsi Tudományegyetemen legjobban az Állam- és Jogtudományi Kar teljesített: A különféle szempontok szerint kialakított listákon egyaránt az élmezőnyben van a pécsi jogtudományi képzés. A PTE Állam- és Jogtudományi Kara rendszeresen konzultációkat szervez középiskolásoknak történelem tárgyból, az emelt szintű érettségire való felkészítés céljából. (Forrás: bama.hu)

Kékkői Zoltán, a Kisgazda Polgári Egyesület Baranya Megyei Szervezetének az elnöke, nyugalmazott földművelésügyi és vidék-fejlesztési államtitkár – a kép forrása: parlament.hu: a Pécsi Tudományegyetemet Nagy Lajos király alapította 652 évvel ezelőtt. A tragikus trianoni diktátum után ide helyezte át a tanszékeit a Magyar Királyi Erzsébet Egyetem is Pozsonyból. A Pécsi Tudományegyetem azóta is a magyar felsőoktatás egyik kimagasló fellegvára.

Az egyetem jó hírnevének megőrzéséért Dr. Tamás Lajos, egyetemi tanár, egykori rektorhelyettes, a Polgári Jogi Tanszék korábbi vezetője, valamint korábbi kisgazda országgyűlési szakértő – a kép forrása: ajk.pte.hu – nagyon sokat tett. Az elmúlt években megszervezte az erdő- és vadgazdálkodási, valamint a vízjogi, továbbá az atomjogi szakjogász-képzést, ahol. Dr. Paál Sándor, a független kisgazdák korábbi parlamenti titkára is lelkesen részt vett az egyetemi oktatómunkában, és aki a PhD tudományos fokozatát is részben az itteni tudományos kutatómunkájára alapozva szerezte.

A nagyon szomorú hír az, hogy Dr. Tamás Lajos egyetemi tanár, polgári kisgazda társunk 2019. február 22-én, délelőtt 10 órakor, méltósággal viselt hosszú betegség után visszaadta lelkét a Teremtőjének, a Mindenható Jó Atyának, az őt szeretettel átölelő karjaiba. Dr. Tamás Lajos egyetemi tanár búcsúztatására 2019. március 18-án, hétfőn, 14 órakor került sor a Nagyatádi Római Katolikus Temetőben. (A kép forrása: saját felvétel)

A gyász-szertartáson a polgári kisgazdákat Dr. Paál Sándor, a most az Országgyűlésben dolgozó Kisgazda Országgyűlési Képviselők Munkacsoportjának a kabinettitkára képviselte. (A kép forrása: saját felvétel) 

Dr. Tamás Lajos egyetemi tanár, korábbi rektorhelyettes és kisgazda országgyűlési szakértő szellemi hagyatékát a polgári kisgazdák hűségesen ápolni fogják, szellemét és nagyszerű életművét kegyelettel őrzik. (A kép forrása: saját felvétel)