Változott mohácsi Duna-híd terve

A Mohácsnál közlekedő átkelőhajó, a mohácsi komp. - A kép forrása: hajozas.hu
A Parlamentben cáfolta az illetékes tárca államtitkára, hogy a kormány leállította volna a mohácsi Duna-híd építését. Bár az erről szóló közbeszerzési eljárást valóban visszavonták, a hidat egy másik projekt részeként építik meg.

Sajtóhírek nyomán érdeklődött a KDNP-s Hargitai János az Országgyűlés plenáris ülésén, hogy valóban leállították-e a mohácsi Duna-híd építésének előkészítését. „Mohács a horvát – magyar – szerb hármas határ mentén fekszik és ennek minden logisztikai előnyét ki kellene tudnunk használni” – mondta a képviselő. Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára elismerte, hogy visszavonták a híd építésére kiírt közbeszerzési eljárást, de mint mondta, a beruházást beemelték a Szeged és Pécs között épülő út projektjébe. „Így egy magasabb színvonalon álló közlekedés-fejlesztési csomagot kap a térség. A magasabb műszaki tartalom miatt módosított projektben: az új híd mellett szerepel az 57-es számú főútnak az M6-os autópálya és az 56-os számú főút közötti 6 kilométeres szakaszának 2×2 sávosra történő bővítése, az új Duna-híd és az 51-es számú főút közötti 14 kilométer hosszú 2×1 sávos főúti fejlesztés is. Utóbbi esetben a távlati, 2×2 sávos kialakítás lehetőségének biztosításával” – jegyezte meg Cseresnyés Péter hozzátéve, hogy a híd is része azoknak a beruházásoknak, amelyeket egy kormányhatározat értelmében 2022-ig fejeznének be. (Forrás: baon.hu/infostart.hu)

Kékkői Zoltán nyugalmazott földművelésügyi és vidékfejlesztési államtitkár, a Kisgazda Polgári Egyesület Baranya Megyei szervezetének az elnöke: az Ormánság Magyarország egyik legszegényebb vidéke. A Dél-Baranyában élő emberek számára mindenképpen meg kell teremteni a gazdaságfejlesztés infrastrukturális alapjait. Ennek egyik nagyon fontos eleme a Mohácsnál épülő új Dana-híd. Ezt a hidat úgy kell megvalósítani, hogy az jól és pontosan illeszkedjen a környező közúti fejlesztésekbe. (KPE – Kékkői Zoltán nyugalmazott földművelésügyi és vidékfejlesztési államtitkár, a Kisgazda Polgári egyesület baranya Megyei Szervezetének az elnöke. – A kép forrása: parlament.hu)