Változnak a terménypiaci árak

A kép illusztráció. - A kép forrása: agroinform.hu

A Központi Statisztikai Hivatal közzétette a legfrissebb terménypiaci árváltozásokat. Honlapunk erről ad rövid körképet.

A meggyfélék és a szilva ára 51, illetve 42 százalékkal csökkent, az őszibaracké pedig 34 százalékkal nőtt 2017-hez képest – derül ki a KSH gyorstájékoztatójából.

2018 júliusában a mezőgazdasági termelői árak 1,2 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest, amit a növényi termékek árának 4,5 százalékos növekedése, valamint az élő állatok és állati termékek árának 4 százalékos csökkenése eredményezett.

Idén júliusban 2017 júliusához képest:

A gabonafélék ára 13 százalékkal emelkedett, ezen belül a búza ára 7,9, a kukoricáé 16 százalékkal.

A gyümölcsök ára 22 százalékkal visszaesett. A meggyfélék és a szilva ára 51, illetve 42 százalékkal csökkent, az őszibaracké pedig 34 százalékkal nőtt.

A zöldségfélék ára 12, a burgonyáé 45 százalékkal lett magasabb.

Az élő állatok ára 5 és fél százalékkal, az állati termékeké 0,6 százalékkal csökkent.

A vágósertés ára 13 százalékkal volt alacsonyabb.

  1. január–júliusában az előző év azonos időszakához viszonyítva a mezőgazdasági termelői árak 0,3 százalékkal nőttek, ezen belül a növényi termékek ára 1,7 százalékkal emelkedett, az élő állatok és állati termékeké 2 százalékkal mérséklődött.

A zöldségfélék ára 2,7 százalékkal volt több, a gyümölcsöké 7,6 százalékkal volt kevesebb.

A vágósertés ára 13 százalékkal csökkent. A felvásárlási ár azonban – január óta emelkedő tendenciát mutat, a kilogrammonkénti 342 forintról 375 forintra – nőtt. (Forrás: agroinform.hu/KSH)