Változik az őstermelők adózása

Fotós: Bach Máté

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) frissítette a „Mezőgazdasági őstermelő magánszemély adózásának alapvető szabályai 2019.” információs füzetét, amit a NAV honlapjáról, elérhető.

Az információs füzet a szociális hozzájárulási adót érintő változásokkal frissült. A változásokról a megjelent hírekből is tájékozódhat.

Külön figyelmükbe ajánljuk az őstermelőknek:

Őstermelő az a 16. életévét betöltött belföldi és saját gazdaságában dolgozó személy, aki őstermelői igazolvánnyal és adószámmal rendelkezik.

Mezőgazdasági kistermelőnek az az őstermelő tekinthető, akinek az adóévben – jogszabály alapján kapott támogatás összegével csökkentett – őstermelői tevékenységéből származó éves bevétele nem több 8 millió forintnál.

Az igazolványokkal kapcsolatos ügyintézést a falugazdászok végzik és az öt évig érvényes.

A családi gazdálkodó a közös őstermelői tevékenységet folytatókra vonatkozó rendelkezések megfelelő alkalmazásával köteles eljárni az adókötelezettsége megállapításakor. A kiegészítő tevékenységből származó olyan bevétel után, amely az Szja tv. 6. számú mellékletének II.C.3 pontja alá sem sorolható tevékenységből származik annak kell adóznia, aki azt folytatja önálló tevékenység vagy egyéni vállalkozás keretében.

A jövedelem meghatározása 10% költséghányad alkalmazásával, tételes költségelszámolással, avagy a jövedelem átalányban történő megállapításával lehetséges.

Sok esetben mód van a bevételt csökkentő kedvezmények igénybevételére.

A veszteségek érvényesítése külön engedély nélkül történhet.

A mezőgazdasági kistermelők átalányadózást is választhatnak.

Külön szabályok foglalkoznak a mikro- vállalkozásokra, ha az éves nettó árbevétel 2 millió eurónak megfelelő forint alatt van és a foglalkoztatottak száma nem haladja meg a 10 főt.

Alanyi adómentesség is választható ennek az áfa-törvényben írt feltételei fennállnak.

Érdemes figyelemmel lenni arra, hogy a gabonák és az olajos magvak vonatkozásában fordított adózás áll fenn!

Az őstermelőket is járulékfizetési kötelezettség terheli a jövedelem mértékétől függően és ehhez igazodik a biztosítási jogviszony is.

Forrás: agrotrend.hu / NAK