Változik a kapcsolttartás végrehajtása

https://mymirror.hu/

Talán kissé elsikkadt a közvélemény előtt, pedig  – sajnos – sokakat érint: 2020.március 1-től jelentősen változnak a kapcsolattartás végrehajtásának a szabályai. Magát a kapcsolattartást nem érinti a módosítás, csupán annak végrehajtását.

A gyermeknek döntően a szülővel,de akár a nagyszülővel,testvérrel történő kapcsolattartását /láthatását/ a gyámhatóság vagy a bíróság szabályozza,ill. hagyja jóvá az érintettek egyezségét. A jövőben probléma esetén  kizárólag a bíróság lesz jogosult a végrehajtással kapcsolatosan eljárni,méghozzá nemperes eljárás keretében /ami nem akadálya annak,hogy a felek meghallgatását is foganatosítsák. / Az eljárás keretében elsődlegesen önkéntes teljesítésre próbálják rávenni a mulasztó felet. Ha ez nem jár sikerrel,úgy megfelelő szankciókat alkalmazhatnak, az eset súlyától függően.

Megkeresik a gyámhatóságot ,bírságot szabhatnak ki, hatósági átadást rendelhetnek el. Ebben az esetben a végrehajtó,a gyámhatóság munkatársa,rendőrök jelennek meg az átadás  időpontjában. A legkisebb felelősség esetében szerintem senki nem tesz ki egy gyermeket annak,hogy ilyen eljárás keretében valósuljon meg a láthatás! Az eset körülményeitől függően azt,aki nem teljesíti az egyezségben vagy döntésben foglaltakat,akár kiskorú veszélyeztetése miatt büntető eljárás keretében is felelősségre vonhatják! Ezek az ügyek a jogszabály erejénél fogva nem élveznek soronkívüliséget,viszont eleve minden olyan ügy,amelyben kiskorú az érintett,a többi ügyet megelőzik. Ezzel együtt sajnos nem várható,hogy napok vagy hetek alatt befejeződjenek az eljárások, de talán hatékonyabbá válnak,mint az eddigiek.

A Polgári Kisgazdák  már csupán a gyermek,a család érdekében is ilyenkor is jogkövető magatartásra bíztatnak mindenkit, mert a gyermek életében örökre nyomot hagyhat a szülők, rokonok méltatlan civakodása!

 

Dr.Bakos Zoltán