Változás a közigazgatási és az ingatlan-nyilvántartási törvényekben

Fotó: iropult.hu

Mondhatni tömény, egyes részeiben sarkalatosnak minősülő törvénymódosítás került az Országgyűlés elő, mely összesen 31 törvényt módosít majd.

Van, ahol csak egy-egy szó, fogalom változik, van, ahol jelentős részek.

Csak kiragadva szeretnék pár fontos részt ismertetni.

Az illetéktörvény változtatása kimondja, hogy  hagyatékátadó végzés kapcsán a tulajdonosváltozás átvezetése díjmentes lesz. Ez eddig sem tett ki jelentős összeget, de sokaknak kedvező lehet, például ahol több, kisebb területű ingatlan öröklése történik.

Tárgyánál fogva díjmentes lesz a  2013. évi CCXII. törvény szerint törölt, majd visszajegyzett haszonélvezeti joggal kapcsolatos eljárás.

A jogok és tények bejegyzéséről, átvezetéséről szóló földhivatali határozatokat mindenkinek kézbesíteni kell,tehát az összes érdekelt tudomást szerez majd a változásról.

A társasházak közgyűlései azonnali hatállyal felmenthetik azt a tisztségviselőt, akit az ingatlanvállalkozás-felügyeleti hatóság a szolgáltatási tevékenység folytatásától eltiltott.

Az anyakönyvi eljárásban a jövőben nem szükséges fordítás az angol, német vagy francia nyelven kiállított okiratokhoz. Ez jelentős időt és költséget takaríthat meg.

A születési név megváltoztatására irányuló eljárás díja 10.000 Ft lesz.

A Polgári Törvénykönyv módosítása  lehetővé teszi, hogy a tulajdonjog tárgyára a tulajdonos harmadik személlyel szemben elidegenítési és terhelési tilalmat együttesen  vagy külön-külön alapítson.

Az ügyvédek ingatlan-nyilvántartási ügyekben csak külön kamarai engedéllyel járhatnak majd el egy korábbi törvény alapján, de a határidőt 2024. február 1-ig kiterjesztették.

A kötelező csatlakozás az adatváltozás-kezelési szolgáltatáshoz minden olyan szolgáltatót felsorol, amelyik jelen ismereteinek szerint kapcsolatba kerül az állampolgárokkal. A közműátírási folyamat így valóban egyszerűbbé válik!

Érdemes majd az egyes részekre odafigyelni, mert van olyan rendelkezés,ami a kihirdetéskor, van, ami 2023.január 1-én,vagy 2023. július 1-én, sőt 2024. február  1-én lép hatályba!

A Polgári Kisgazdák tudatában vannak annak, hogy az apró változások is nagy odafigyelést igényelnek majd az egyes hatóságoktól, de mindezek jól végzett munkája mindőnk életét megkönnyíti majd a jövőben!

Dr. Bakos Zoltán

KPE szakértő