Változás a baktériumtrágyázási bejelentésben

Fotó: Shutterstock

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kezdeményezésére lehetőségük lesz a gazdálkodóknak az elvégzett trágyázást bejelenteniük.

A VP AKG szántó tematikus előíráscsoportok esetében a talaj kondíciójának javítása, valamint a növényi produktum pozitív irányú változtatása érdekében kötelezettség az istállótrágyázás, a zöldtrágyázás vagy a baktériumtrágyázás alkalmazása.

Ezen agrotechnikai műveletek általánosságban közvetlenül a talajra, talajba juttatva fejtik ki többszöri alkalmazással pozitív hatásukat (pl. talaj lazítása; szerkezetességének, szervesanyag-készletének javítása hosszútávon, mely tényezők a talaj vízmegtartó-, tápanyagszolgáltató-képességét is kedvezően befolyásolják), tehát alkalmazásuk a gazdálkodók hosszútávú érdeke is.

A talajra és talajba történő kijuttatás elve okán az egységes kérelemben bejelentett – még be nem takarított – kultúrákra a baktériumtrágyázást követően előírt bejelentési kötelezettség nem volt megvalósítható.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara jelezte a Vidékfejlesztési Program irányító hatósága felé, hogy vannak olyan baktériumtrágyák, melyek engedélyokiratában az állókultúrára történő kijuttatás is szerepel, így ennek – az engedélynek megfelelő – bejelentését, a vállalások teljesíthetősége érdekében, szükségesnek tartjuk.

Az egyeztetések eredményeként a 2018. évi egységes kérelemben leírtak szerint lehetőségük lesz a gazdálkodóknak az elvégzett trágyázást bejelenteniük.

(agrotrend.hu / NAK)