Válságban egy patinás magyar ágazat

Fotó Origo

Folyamatosan zsugorodik Magyarországon a dohánytermesztés, pedig lenne kereslet a füstölni való nyersanyagára. A gond az, hogy a kiöregedő termelők helyét nem veszik át fiatalok.

Komoly nehézségekkel kell szembenézniük a dohánytermesztéssel foglalkozó gazdálkodóknak – írja a Magyar Nemzet. Bár a dohány egyes hátrányos helyzetű térségekben egyet jelent a biztos megélhetéssel, a termelők egyre nehezebben találnak megfelelő munkaerőt, ráadásul a generációváltás is komoly fejtörést okoz az ágazat szereplőinek.

A dohánytermesztéssel foglalkozó gazdák száma rohamosan fogy – derült ki Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke és Kenyeres Sándor, a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetsége elnökének podcastbeszélgetéséből. Míg hazánk uniós csatlakozásakor még hozzávetőlegesen ötezren termesztettek dohányt az országban, ma alig hatszáz termelő látja el ezt a feladatot.

Eközben bőven lenne igény a magyar dohányra, az üzemek a jelenleginél jóval nagyobb mennyiséget is felvásárolnának a hazai termelőktől. A magyar dohánynak biztos piaca van, mindkét felvásárló cég többet szeretne termeltetni – mondta a szakmai szövetség elnöke. Bár az elmúlt évben az időjárás nem különösebben kedvezett a dohánytermesztésnek, az ágazatnak mennyiségben és minőségben is sikerült átlaghoz közeli évet zárnia. A felvásárlók 4510 tonna Virginia dohányt vettek át, a Burleyből pedig 800-850 tonna került az elsődleges feldolgozókhoz.

Forrás: napi.hu, Komócsin Sándor