Valiczkó Mihály értesítése alapján: Zöld képzés indul óvodapedagógusoknak a Fertő-Hanság Nemzeti Parkban

forrás: https://tunderkertkeletiovoda.hu/

Fontos, hogy a gyerekek kimozduljanak a négy fal közül és megismerkedjenek a természettel.

A tanfolyamon a Zöld Óvoda címet elnyert, valamint a leendő Zöld Óvoda címre pályázó óvodapedagógusok vettek részt. Fotók: Máthé Daniella

  • A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság a helyszíne a csütörtöktől szombatig tartó „Zöld Óvodában, úton a Zöld Óvoda felé” című óvodapedagógusoknak szóló továbbképzésnek.
  • A program célja a fenntarthatóság pedagógiájának megismerése, erősítése és elterjesztése.

A képzés szervezője a Természetes Életmód Alapítvány (www.teaagostyan.hu), a helyszín a  Fertő-Hanság Nemzeti Park Csapody István Természetiskolája és a fertőszéplaki Margaréta Óvoda. A programon 23 óvodapedagógus vesz részt, nem csak a megyei intézményekből, hanem távolabbi helyekről is érkeztek résztvevők.

Zöld képzés indul óvodapedagógusoknak a Fertő-Hanság Nemzeti Parkban – fotók: Máthé Daniella

– A továbbképzés célja a környezeti nevelés, és a fenntarthatóság pedagógiájának, elveinek, módszereinek megismertetése, környezettudatossághoz kapcsolódó attitűdök átadása. Részben azoknak a Zöld Óvodáknak a vezetői, pedagógusai vannak itt, akik már elnyerték ezt a címet, de a szigorú kritériumok teljesítéséhez, folyamatos fenntartásához támogatásra van szükségük, hiszen a státuszt háromévente meg kell újítani.

Másrészt a címre most pályázó intézményekben dolgozó óvodapedagógusokat is hasznos ötletekkel és ismeretekkel látjuk el – kezdte Labanc Györgyi környezeti nevelő, a Természetes Életmód Alapítvány elnöke. Hozzátette, elméleti tudást és gyakorlati tapasztalatot adnak át például azoknak a frissen végzett, új óvónőknek, akik még nem tudják mi az a fenntarthatóság, környezeti nevelés. Illetve ahhoz is kapnak támpontot, hogy ezeket az ismereteket miként lehet a kicsiknek átadni. – A három és hét év közötti korosztály fenntarthatóság iránti érdeklődését a külső világ tevékeny megismerésén keresztül lehet felkelteni. Fontos a kicsik esetében a tevékeny megismerés, hiszen ők cselekedeteiken, érzékszerveiken, tapasztalásaikon és minták alapján tanulnak. Ezért kell az óvónőknek is jó példával elöljárniuk – tette hozzá Labanc Györgyi. A környezeti nevelés színtere például az óvodakert, az udvar, a kirándulások és erdei óvodai programok, de idetartozik a hulladékszelektálás és komposztálás mikéntje is. A tanfolyamon előadó szakemberek gyakorlati tanácsokat adnak a természetközeli életről és arról, hogy mit tehet egy óvoda a fenntartható fejlődés érdekében.

– A Fertő-Hanság Nemzeti Park a Csapody István Természetiskoláját, mint oktatási központot mutatja be és áttekintést adunk a környezeti nevelési programunkról, aminek része a természetóvoda és a természetiskola. Emellett ízelítőt adunk az óvodák számára kidolgozott bemutató foglalkozásunkból is – mondta el Goda István, a nemzeti park környezeti nevelési munkatársa.

Forrás: kisalfold.hu

https://www.kisalfold.hu/helyi-kozelet/2023/02/zold-kepzes-indul-ovodapedagogusoknak-a-ferto-hansag-nemzeti-parkban-fotok