Valiczkó Mihály értesítése alapján: Nem elég az esős idő, támadnak a kártevők is

Fotó: cegledipanorama.hu

 

Jó hír, hogy több faj ellen is hatásos lehet ugyanaz a szer, így könnyebb védekezni.

Az elmúlt hetek időjárása nagyon kedvez a kórokozók és kártevők megjelenésének a kertünkben, amelyek nemcsak a gyümölcsfákat, hanem a dísznövényeket is károsítják, erről részletesen olvashattak múlt heti összeállításunkban is. Több betegség és kártevő már a „megszokott” időpont előtt is megjelent a kertekben, de ezek a hetek igazán kritikusak, ugyanis nagyon úgy tűnik, hogy szinte minden betegséggel szembe kell majd néznünk. Ahhoz, hogy kellő védelmet biztosítsunk növényeink számára, elsősorban törekedjünk a megelőzésre. Az igényeiknek megfelelő helyre ültessük őket, és biztosítsunk számukra az optimális feltételeket.

Tetvek és atkák

A múlt héten átvettük a betegségeket, amelyekkel a leggyakrabban találkozhatunk, most nézzük meg milyen kártevőkkel lehet, vagy van is már dolgunk!

Mindenki számára jól ismertek a levéltetvek: 1-3 milliméter nagyságú, zöld, sárga, fehér, szürke vagy fekete színű rovarok. Ürüléküktől fényes, ragacsos lesz a levél. Dísznövényeink közül a fagyalon, kecskerágón jelenik meg leggyakrabban. Rovarölő szerrel, például Pirimorral harcolhatunk ellene. Ha még nem túl erős a fertőzés, jó lehet a Mospilan, ha azzal nem tudjuk legyőzni őket, akkor lehet erősebb szerekhez nyúlni, mint amilyen a Karate – de ezeknél már egészségügyi kivárási idő is van, így nem lehet bármikor használni.

Az atkák apró, piros, sárgászöld, barna vagy fekete pókszerű rovarok. Megjelenésükkor a levelek torzulnak, elsárgulnak, majd lehullanak. Kedvelik a gyertyánt, a mogyorót, a zanót. Kora tavaszi lemosó permetezéssel, majd atkaölő permetszerrel védekezhetünk ellenük, mint amilyen például a Mitac.

A pajzstetű 1-5 milliméter nagyságú, kerekded barna színű, a pajzs alatt szívogat, fényes, ragacsos lesz tőle a levél. A babérmeggy, a juhar és a tiszafa is kedvelt számára. Kora tavaszi olajos lemosó permetezés (Agrol), később felszívódó rovarölő a hatásos ellene.

Ázsiából érkezett

Az üvegházi molytetű, (liszteske) 1-2 milliméteres fehér rovar. Ha megmozdítjuk a növényt, a molytetvek felröppenek. A levelek ragacsosak, fényesek lesznek, majd elsárgulnak, lehullanak. A legnagyobb veszélynek a rododendron és az azálea van kitéve, felszívódó rovarölő a hatásos ellenük.

A hernyók a leveleket, szárakat rágják. Felszívódó rovarölő szerrel védekezhetünk ellenük.

A selyemfényű puszpángmoly Ázsiából került be Európába, Magyarországon nagyjából 6 éve jelent meg. Évente 3 nemzedéket nevel ki, tehát háromszor rajzik a lepkéje. A lárvák zöld színűek, a kifejlettek fekete csíkosak és a 4 centimétert is elérhetik. Bábozódásukhoz a lárvák több levelet összeszőnek, abban húzódnak meg. A levelek hátoldalára tapadva rejtőzködnek. A hernyók rágásukkal óriási károkat okoznak, erős fertőzésnél csak a csupasz hajtás és levélnyél marad meg, melyen a lárvák szövedéke és ürüléke is látható. Felszívódó rovarölő szerrel védekezhetünk ellenük, mint például a Mospilan.

A talajkárosítók közül leg­gyakrabban a pattanóbogarak lárváival, a drótférgekkel, valamint a cserbogarak lárváival, a pajorokkal találkozhatunk. Mindkét utóbbi lárvája több évig fejlődik ki, ezért kártételük tartós és jelentős. A növény lankad, hervad, majd elpusztul. Talajba dolgozott talajfertőtlenítővel védekezhetünk ellenük, mint a Force.

A puszpángmolyhoz hasonlóan szintén az elmúlt években szaporodott el a honi kertekben a harlekinkatica, amelyet biológiai védekezés céljából hozták be Európába. Változatos megjelenésű: sárga alapon 0–19 fekete folt, fekete kettő-négy vörös folttal. Levéltetvekkel táplálkozik, de ha nincs elég tápláléka, akkor elfogyasztja a többi katicafaj petéit és lárváit, ezzel veszélybe sodorva a nálunk élő katicafajokat.

Elterjedt a szövődarázs

A sárga szövődarázs júniusban a fiatal, főként hosszútűs fenyők hajtáscsúcsán jelenik meg, egy barnás-zöldes daraszerű képződmény. Ez egy szövedék, melyet a lárva hoz létre maga körül, ami felfogja az ürülékét és a lerágott tűlevél darabkáit. Ezt távolítsuk el – mert ebben találjuk a lárvát – és semmisítsük meg. A fiatal és a törpe növekedésű fenyőkön okoz nagy károkat, mert az adott évi hajtásnövekedést teljesen elpusztítja. Felszívódó rovarölő szerrel védekezhetünk ellene.

 

Forrás: boon.hu, Horváth Imre