Valiczkó Mihály értesítése alapján: Kávézaccal védik a pannonhalmi levendulákat

fotó pxfuel.com

A „fekete frissítőből” az öt-hat éves gyógynövény-bokrok kapnak.

A kávézaccal „turbózott” termesztőközeg a napokban érkezett meg a Pannonhalmi Főapátság Gyógynövénykertjébe. Nem két kávéskanálnyi mennyiségről van szó: kamionról körülbelül 20 tonna landolt a speciális komposztból az arborétum melletti levendulásnál.

„Az új technológia alkalmazását kétéves előkészület és közös munka előzte meg. Tesztjelleggel már tavaly is adtunk zaccos termesztőközeget pár sor levendulának” – kezdte Bolvári István.

Otthon is érdemes kipróbálni

A Pannonhalmi Főapátság kertészeti és parkfenntartási csoportvezetője hozzátette: a kávézacc alkalmazása a növénytermesztésben viszonylag új praktikának számít.

„Ez olyan fortély, amit otthon is érdemes kipróbálni. A tiszta kávézaccal csínján kell bánni, mert savasítja a talajt, de virágfölddel, komposzttal, trágyával keverve jótékony hatású. Először öt-hat éve telepített levendulabokrokra szórtunk a komposzttal vegyített zaccból tavaly. Az eredménnyel elégedettek voltunk, jót tett, frissítette a gyógynövényeket a kávés kezelés. Így most ősszel jóval nagyobb területet szórunk be a hazánkban gyártott keverék anyaggal” – mondta Bolvári István.

Életmódváltás

A pannonhalmi kezdeményezés célja továbbá, hogy rávilágítson a kávékapszulák újrahasznosíthatóságának sokoldalúságára és ösztönözze a még nagyobb arányú lakossági visszagyűjtést. Vagyis komoly környezetvédelmi szála is van a történetnek. A korszerű körforgásos szemléletet nem véletlenül emelte ki Gérecz Imre bencés szerzetes.

„A teremtett rendszernek mi is részei – nem csak használói vagyunk. Meg kell találni, hogy egy-egy trendi üzenetből, miként lesz valódi életmódváltás. Olyan, ami mind gazdasági téren, mind az egyéni cselekvések szintjén megváltoztatja azokat a működési módokat, amelyek szerint élünk, cselekszünk, vagy épp kávézunk, szemetelünk, újrahasznosítunk” – hangsúlyozta a Főapátság alperjele.

Micsoda figyelemfelhívó akció lenne!

Az biztos, hogy a pannonhalmi gyógynövénykertben bevetett kávézacc jó célt szolgál és várhatóan a jövőben is lesz folytatása a figyelemfelhívó akciónak. Így ki tudja, lehet, hogy az elkövetkező években a kávémárka arca, a kétszeres Oscar-díjas George Clooney is feltűnik Szent Márton hegyén. A hölgyek legnagyobb örömére.

agrotrend.hu / kisalfold.hu