Valiczkó Mihály értesítése alapján: Győri esetek nyomában – Mit tehetnek a pénztárosok, ha gyanús pénzt kapnak?

Fotó MH

Szerkesztőségünkhöz jutott el a hír, hogy az utóbbi időben több olyan esetet tapasztaltak kisboltosok, üzemeltetők Győr különböző pontjain, hogy hamis 10 ezer forintos bankjeggyel fizettek ismeretlenek az üzletekben, dohányboltokban, fagyizókban. Az egyik érintett üzlettulajdonos levelet írt a Kisalföldhöz. Utánajártunk, mit tehetünk ilyenkor.

A bankjegyen több biztonsági elem is található. A bankjegyet és érmét, amelynél gyanú merül fel a valódiságával kapcsolatban, szakértői vizsgálatra kell küldeni.

Felháborodó érintettek 

– Az érintettek minden esetben felhívták a rendőrséget, ahol szó szerint nevettek a telefonban, és közölték, nem foglalkoznak vele. Egyes esetekben visszakérdeztek, miért nem tartóztatta fel a kiszolgáló az illetőt. Vagy azt a választ adták, hogy majd ha több feljelentés történik, foglalkoznak az üggyel – mondta el lapunknak az egyik, neve elhallgatását kérő érintett. – Egyetlen hamis pénz miatt biztos, hogy senki sem fogja az idejét rabolni a feljelentéssel. Nem ismerem a hamis pénzhez tartozó jogszabályokat, így szerintem sokan mások sem, hogy mit kell vagy lehet tenni ilyen esetben – véli olvasónk. – Az viszont biztos, hogy Győrben valaki vagy valakik teríti(k) a hamis bankjegyeket – emelte ki az érintett. 

– A forintbankjegyeken több, a hamisítást nehezítő biztonsági elem is található, ám hamisításuk teljesen így sem zárható ki, és néhány forgalomba kerül. A hamis pénz a forgalomban levő bankjegyek kis részét teszi ki, de azért nem árt az óvatosság. A pénztárakban dolgozóknak, az üzemeltetőknek célszerű felkészülniük arra, hogy miként járjanak el hamisgyanús bankjegy előfordulása esetén – hangsúlyozza a Magyar Nemzeti Bank (MNB). 

Az olyan bankjegyet és érmét, amelynek valódiságával kapcsolatban a legcsekélyebb kétség is felmerül, szakértői vizsgálatra kell átadni valamely hitelintézetnek, postának vagy az MNB-nek. 

Mit kell tenni? 

Más a helyzet, ha a gyanús pénzt vásárláskor a pénztárban észlelik, és más, ha sajnálatos módon már csak utólag, a napi bevétel ellenőrzésekor fedezik fel. A győri esetek többségében a nap végi leszámoláskor tűnt fel a pénztárosoknak, hogy néhány milliméterrel kisebb a hamis 10 ezres bankjegy. Laikusként, ránézésre semmi különbség nem volt az eredetihez képest. 

– Gyanús bankjegy előfordulása esetén a hamis pénzt meg kell próbálni visszatartani, és a körülményekről jegyzőkönyvet felvenni, hogy mielőbb az MNB-hez szakértői vizsgálatra kerüljön. Ekkor érdemes értesíteni a rendőrséget, és feljegyezni a fizető ismertetőjegyeit – ismertette a szolgáltató. 

– Ha nem értesítették a hatóságokat, és csak a bevétel ellen­őrzésekor észlelik a gyanús bankjegyet, a körülmények rögzítésével jegyzőkönyvet kell felvenni s a pénzzel együtt elküldeni a nemzeti bankhoz: MNB Készpénzlogisztikai Igazgatóság, Készpénzszakértői és -fejlesztési Főosztály, 1054 Budapest, Szabadság tér 9. A valódinak minősített hamisgyanús pénz ellenértékét az MNB a beküldő számára megtéríti – emelte ki a pénzintézet. 

Mi is lehetünk bűnösök 

Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy büntetőjogi szempontból a pénzhamisítás és a hamis pénz forgalomba hozatala bűntettnek minősül. Ám aki jóhiszeműen jut hozzá a hamis pénzhez, s amikor utólag észleli annak hamis voltát és ennek tudatában, szándékosan forgalomba hozza, tehát fizet vele, az is bűncselekményt – vétséget – követ el, és így büntethetővé válik.

Forrás: kisalfold.hu

https://www.kisalfold.hu/helyi-kozelet/2023/05/gyori-esetek-nyomaban-mit-tehetnek-a-penztarosok-ha-gyanus-penzt-kapnak