Valiczkó Mihály értesítése alapján: Drónok riaszthatják el a vadat

pestpilis.hu

Egyedülálló eszköz kialakításán dolgoznak a Széchenyi István Egyetem Digitális Fejlesztési Központjának (DDC) szakemberei: olyan egyedi drónt és hozzá kapcsolódó szoftvert fejlesztenek, mely felismeri az adott területen a vadat vagy a betolakodót és képes beavatkozni.

Az 5G-hálózat nyújtotta lehetőségeket kihasználva különleges technológia fejlesztésén dolgoznak a Széchenyi István Egyetem szakemberei.

Több tanszék működik együtt

– Az egyik mobilszolgáltató részéről érkezett a felkérés, hogy tudnánk-e egy önvezető drónt fejleszteni, mely a szántóföldekről képes elriasztani a vadakat, a szőlőkből pedig a madarakat. Ezt a projektet az egyetem digitális fejlesztési központja fogja össze, több kar és tanszék együttműködésével – tudtuk meg dr. Teschner Gergely projektvezetőtől.

A Széchenyi-egyetem több tanszékének szakemberei dolgoznak együtt az önjáró drón fejlesztésén. A felvételen Hajdu Csaba, Hollósi János, Drotár István, dr. Ballagi Áron és dr. Teschner Gergely.

Összetett feladat

Mint mondja, összetett a fel- adat, ezért is fontos, hogy sok tudományterületről érkező szakember dolgozik együtt, kihasználva az intézmény erősségeit. A szükséges eszközök beszerzése mellett olyan szoftver fejlesztésén munkálkodnak, mely felismeri az adott területen a vadállatot, valamint a drón önvezető módon képes a feladatot elvégezni. Ha megfelelőek az időjárási körülmények, önjáratozni kezd és a drónra szerelt hangágyú segítségével elriasztja a vadat. A drón kameráján keresztül nemcsak felismeri az állatot, de képes a területen kívülre terelni is.

Ipari területen is hasznos lehet

Dr. Teschner Gergely szerint ez a megoldás nem csak a mezőgazdasági területen lehet hasznos. Akár ipari területen is bevethető, például ha egy betörő tartózkodik ott, és értesíteni képes a diszpécsert. Az ehhez hasonló gyakorlati tapasztalatok felhasználhatóak az egyetem agrárdigitalizációs képzésein is.

– A prototípus elkészült, teszteltük. Most a magas szintű prototípust építjük. Ez az önvezető drón is jó példa arra, milyen lehetőségek rejlenek az 5G-hálózatokban, amelyek kutatásában a digitális fejlesztési központ fontos szerepet játszik – fűzte hozzá dr. Teschner Gergely.

Forrás: kisalfold.hu, Mészely Réka