Valiczkó Mihály értesítése alapján: Diákok az oltópontokon

Fotó Csapó Balázs

Hiába kimerítő a munka, a járvány vonzóbbá tette az egészségügyi pályát

Több mint száz elsőssel kezdi meg a következő tanévet a győri Szent-Györgyi Albert Egészségügyi és Szociális Technikum és Szakképző Iskola. Ilyen sokan évek óta nem jelentkeztek, és ebben a járványnak is szerepe lehet.

Mosolygós fiatalok álltak kameránk elé, a Szent-Györgyi- iskola végzős gyakorló ápolói húsvét után kezdtek dolgozni a Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház oltópontján. Molnár Helga, Horváth Csenge Rebeka, Horváth Petra, Bedő Alexandra Mónika, Prémus Nóra Lili és Ilku Fruzsina mind önként jelentkeztek, hogy segítsenek a kórházi szakdolgozóknak, akik óriási megterhelés mellett állnak helyt a járvány minden egyes napján.

– Büszkék vagyunk a diákjainkra – mondja Pákozdi Magdolna igazgató.

– A többi egészségügyi iskolához hasonlóan az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól kaptunk felkérést önkéntesek toborzására még április elején. A gyakorló ápoló, illetve a gyakorló csecsemő- és gyermekápoló szakon tanuló utolsó éveseknek beszéltünk a lehetőségről, másnap már a diákok felének a neve ott szerepelt a jelentkezési lapon. Egyeztettünk a kórházzal, gyakorlatilag pár nap elteltével kezdhettek is. Bár közelegnek a szakmai vizsgák, többen azóta is lelkiismeretesen bejárnak a kórházba, tudják, hogy számítanak rájuk.

– Nemcsak győriek voltak az első jelentkezők között, hanem olyan diákok, akik távolabbról, Kisbodakról vagy a Bakonyból járnak be – teszi hozzá Kemecseiné Inhaizer Petra, a végzős gyakorló ápoló osztály osztályfőnöke.

– Nem tudták, milyen feladatokat kapnak majd, azt pedig álmukban sem gondolták volna, hogy az oltóponton segíthetnek. Élesben nyílt alkalmuk megmutatni a felkészültségüket, injekciókat állítottak össze, adminisztráltak és oltottak.

 

– A kórházban dolgozók az első perctől kollégákként bántak velük és bevonták őket a napi rutinba. Ez mindannyiuknak nagyon jólesett. A visszajelzések szerint példásan megállták a helyüket, mert sok dicséretet kaptak – teszi hozzá elégedetten az osztályfőnök, aki hamarosan huszonegy diákjától vesz búcsút, persze nem végleg. Hogy mit hoz a véletlen, Pákozdi Magdolna igazgató maga is egy volt tanítványától kapta meg a Covid elleni védőoltást.

A Szent-Györgyiben jelenleg közel háromszáz diák tanul. Évek óta három első osztállyal kezdődik az ősz, nem is mindig könnyen. Ahogy az igazgató fogalmaz, csak nagy küzdelmek árán tudják fenntartani az érdeklődést a pálya iránt. Idén azonban annak ellenére, hogy a járvány miatt meghiúsultak a hagyományos pálya- orientációs rendezvények, annyi nyolcadikos jelentkezett, hogy egy negyedik osztályt is indíthatnak.

– Tavaly hetvenöt diákkal kezdtük a tanévet, óriási volt a meglepetés, amikor kiderült, hogy a következőt százöttel fogjuk. A hagyományos ötéves képzések – egészségügyi asszisztens, egészségügyi (egészségügyi laboráns, illetve gyakorló ápoló irányokkal), kisgyermekgondozó-nevelő szociális – mellett egy teljesen új, hat évfolyamos, okleveles általános ápoló osztályt indítunk. Fenntartónkkal, a Széchenyi István Egyetemmel közösen most egy olyan tananyagon dolgozunk, ami összhangba hozza az ismereteket és felkészíti a diákokat arra, hogy sikeresen folytathassák a tanulmányaikat az egészségtudományi karon.

Pákozdi Magdolna meggyőződése, hogy a járvány is szerepet játszott abban, hogy megnőtt az érdeklődés a képzések iránt.

– Más szakmákkal összehasonlítva az egészségügy biztos állást kínált az elmúlt egy évben. Valamelyest a fizetések is emelkedtek, emellett határtalan szeretet, tisztelet és megbecsülés nyilvánul meg az emberek részéről, nem érdemtelenül. A járvány rámutatott a segítő hivatás fontosságára és erejére, én pedig büszke vagyok arra, hogy iskolánk lehet az az intézmény, amelyik felkészítheti a fiatalokat ennek a nemes feladatnak az ellátására.

Forrás: kisalfold.hu, Dr. Pusztai Andrea