Valiczkó Mihály értesítése alapján: A gazda vet, a tolvaj arat – Százezres kár a páli kertészetben

Forrás West Virginia University, Kertészet és Szőlészet, maygarmezogazdasag.hu, rk

Meglopták Németh Péter páli gazdálkodó kertészetét. Kétszer jártak nála tolvajok, és a paprikát dézsmálták meg.

Tolvajok jártak a páli Németh család kertészetében. Nem is egyszer dézsmálták meg az ültetvényt, elsősorban a paprika érdekelte őket, a lopással komoly kárt okoztak a gazdáknak. A tulajdonosok igyekeznek védekezni, de nehéz a dolguk. Annak ellenére is, hogy a kertészet, a fóliasátrak szomszédságában laknak. 

Németh Péter és felesége közösen irányítják gazdaságukat, mely töretlenül fejlődik. Egymás után építik a fóliákat, de kialakították már a tárolót és a feldolgozó-, savanyítóüzemet is. Munkájuknak és szorgalmuknak tehát látható eredménye van, amit sajnos olyanok is észrevesznek, akik aztán rossz szándékkal közelítenek a birtok felé. Este vagy kora hajnalban, hogy véletlenül se vegyék észre őket. 

– Első alkalommal délután még megnéztem a paprikát, és másnapra hívtam a kollégákat, hogy kezdődhet a szedés. Reggel azonban egyszerre láttuk, hogy megelőztek bennünket, eltűnt a termés. Több száz kilót loptak el tőlünk. Arra gondoltam, olyanokkal van dolgunk, akik valamennyire értenek a növényter- mesztéshez, és tudják, mikor kell szedni a paprikát. Ezért az újabb szüretnél munkatársainkkal időben nekiálltunk és leszedtük a termést. Jól sejtettem, néhány nap múlva észrevettük, hogy a maradékot megint megdézsmálták. A kár meghaladja a százezer forintot – mondta a Kisalföldnek Németh Péter. 

A gazda úgy véli, hogy valószínűleg továbbértékesítésre szánták az árut a tolvajok, mivel házi felhasználáshoz azért ez már komoly mennyiség. Németh Péterék most mindent megpróbálnak, hogy az újabb lopásokat megelőzzék. Nincs könnyű dolguk, mivel viszonylag nagy területről van szó. Ráadásul birtokuk mellett forgalmas földút vezet, azaz az sem kelt gyanút, ha valaki arra veszi az irányt. 

– Kerítést építettünk, kamerákat és lámpákat szereltünk fel és sokat vagyunk kint a kertészetben. Más egyebet sajnos nem nagyon tudunk tenni. Ugyanakkor rendesek a páli polgárőrök, akik megígérték, hogy gyakrabban járőröz- nek felénk. Nagyon bízunk benne, hogy ezek a lépések elegendőek lesznek a tolvajok elriasztására – jegyezte meg Németh Péter. 

Forrás: kisalfold.hu

https://www.kisalfold.hu/helyi-kek-hirek/2023/09/a-gazda-vet-a-tolvaj-arat-szazezres-kar-a-pali-kerteszetben