Választási üzengetések/Manfred Weber három feltételhez kötötte a Fidesz néppárti tagságának megőrzését / Joseph Daul: Orbán Viktor átlépett egy határt

Fotó Jog és Pszichológia

Az uniós választás előtt ezeket az üzeneteket, amelyek most gyakrabban érkeznek, nyugodtan tekintsük a kampány részének. Minden eddigi felmérés alapján a Fidesz-KDNP a néppárti indulók között arányaiban az egyik, vagy talán a legjobb választási eredményre számíthat. A Fidesz nem kíván kilépni a néppártból, de következetesen folytatja a bevándorláspártiak elutasítását, nemzeti szuverenitásunk védelmét. (kpe)

Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP-) frakcióvezetője és EP-választási csúcsjelöltje a Bild című német lapnak adott interjúban kijelentette: a Fidesz EPP-tagságának megszüntetését három feltétel teljesülése esetén lehet elkerülni. Kifejtette: az első feltétel az, hogy Orbán Viktor miniszterelnök, Fidesz-elnök „azonnal és végérvényesen leállítja kormánya Brüsszel elleni kampányát”; a második feltétel az, hogy bocsánatot kér az EPP tagpártjaitól; a harmadik pedig az, hogy biztosítja a CEU megmaradását Budapesten, és azt is, hogy az intézmény „ismét ki tud adni amerikai diplomákat” a magyar fővárosban. Manfred Weber leszögezte: Orbán Viktor lépéseitől függ, hogy sor kerül-e a szakításra a Fidesz és az EPP között, és „még ebben a hónapban” világossá kell válnia, hogy teljesülnek-e a feltételek. A néppárti csúcsjelölt úgy fogalmazott: „tesz egy utolsó kísérletet Orbán Viktor és a Fidesz megtartására az EPP-ben, de a kereszténydemokrácia értékei nem képezhetik alku tárgyát”. Arra, hogy Manfred Weber bocsánatkérést vár Orbán Viktortól, Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő az ATV Egyenes Beszéd című műsorában úgy reagált: „azért ez nem egy babazsúr, ahol kicsit meghúztad a copfomat, és ez kicsit fáj nekem. Ennél jóval komolyabb ember Manfred Weber.” A néppárti csúcsjelölt CEU-s feltétele kapcsán Deutsch arról beszélt: „Megmalmozzák Manfred Webert. Úgy ítéli meg, hogy a magyarországi és egyébként európai politikai riválisai által megfogalmazott politikai állítások felelnek meg az igazságnak. Higgyen a szemének.”

Kedden a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) támogatásáról biztosította a Manfred Weber által ismertetett feltételeket – jelentette az APA osztrák hírügynökség Sebastian Kurz pártelnök-kancellár, Johannes Hahn bővítési biztos és Ottmar Karas osztrák EP-képviselő közös nyilatkozatára hivatkozva. „Az EPP feltételei ismertek, a labda pedig egyedül Orbán Viktor térfelén pattog” – idézte az APA Sebastian Kurzot. Ottmar Karas azt hangoztatta: „Orbán Viktornak végre fel kell hagynia azzal, hogy ellenségképekkel, vádaskodásokkal és antiszemitizmussal politizáljon.” „Orbán Viktor átlépett egy határt” címmel közölt interjút a Die Welt konzervatív német lap tegnap Joseph Daullal, az EPP elnökével a magyar kormányzati kampánnyal összefüggésben. A politikus arra a kérdésre, hogy miért erősödnek az Európai Unióban a populisták, úgy válaszolt: ezen pártok módszere a félelemkeltés, és „csak a problémákról beszélnek, de megoldásokkal nem szolgálnak”. Arra a felvetésre, hogy Orbán Viktor az EPP tagjai közé kívánja emelni a Jaroslaw Kaczynski vezette lengyel Jog és Igazságosság pártot és az olasz belügyminiszter, Matteo Salvini vezette Ligát, úgy reagált: „megmondtam neki, hogy ez nem történik meg, amíg én vagyok ennek a pártnak az elnöke”. A néppárti vezető azzal kapcsolatban, hogy több tagpárt kezdeményezte hivatalosan a Fidesz kizárását vagy tagságának felfüggesztését, aláhúzta: „nem félek ettől a vitától”.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke kedden a ZDF német országos köztelevíziónak megerősítette a korábban ismertetett álláspontját, miszerint a Fidesznek nincs helye az EPP-ben. Kiemelte: már hónapok óta jelzi, hogy az EP-választáson az EPP „legnagyobb problémája” Orbán Viktor lesz. Az EPP ugyan köthet kompromisszumokat a Fidesz tagságának ügyében, de ez „nem növelné választási esélyeit” – jegyezte meg Jean-Claude Juncker.

Kedden a 13. párt is jelezte, hogy a maguk részéről kizárnák a Fideszt az EPP-ből – írja az Irish Times beszámolója alapján a 444.hu, kiemelve: az ír Fine Gael csatlakozása a javaslathoz sokat nyom a latban, mert jelenleg ők vannak kormányon Írországban. Az Irish Times úgy tudja: Leo Varadkar ír miniszterelnök, a Fine Gael politikusa eddig azon az állásponton volt, hogy ne zárják ki Orbánt, mivel szerinte nagyon hasznos volt az ír szempontból különösen fontos Brexit-ügyi közös fellépésben. Az EPP szlovén tagpártjai megosztottak a Fidesz esetleges kizárását illetően: a Janez Jansa volt miniszterelnök vezette jobboldali, bevándorlásellenes Szlovén Demokrata Párt (SDS) és a Parlamenten kívüli Szlovén Néppárt (SLS) határozottan ellenzi, míg a valamivel liberálisabb Új Szlovénia (NSi) a tagság felfüggesztését támogatja – közölte a helyi sajtó kedden. Eközben Joelle Milquet, a Fidesz néppártból való kizárását kezdeményező belga Humanista Demokratikus Centrum (CDH) politikusa leszögezte, hogy ki fognak lépni az EPPből, ha a magyar kormánypárt továbbra is bennmaradhat. Ezzel szemben Benoit Lutgen, a belga párt EP-listavezetője úgy nyilatkozott, hogy Orbán Viktornak kell távoznia, s nem a CDH-nak, mert a Fidesznek nem a néppártban van a helye, nekik viszont igen. „Orbán Európa-ellenes retorikája már ismert. Csak egyre groteszkebb lesz. Néhány igazi kereszténydemokrata – végre! – azt akarja, hogy zárják ki őt az Európai Néppártból. Hogy ezt Angela Merkel és Manfred Weber miért nem támogatják, érthetetlen számomra” – írta Martin Schulz, az EP korábbi elnöke, egykori német külügyminiszter a Twitteren hétfőn.

A Magyar Közösség Pártja a Magyar Nemzetnek úgy foglalt állást: nem támogatnak semmilyen, a Fidesz tagságának felfüggesztésére vagy a párt kizárására vonatkozó javaslatot. A lapnak az RMDSZ külügyi titkára, Vincze Loránt azt mondta, az RMDSZ a konkrét beterjesztés ismeretében fogja kialakítani az álláspontját. A cseh Kereszténydemokrata Unió–Csehszlovák Néppárt (KDU–CSL) részéről is jelezték: nem fogják támogatni a Fidesz kizárását célzó indítványt, mert nem hiszik, hogy a párt antieurópai lenne – írja a lap.

„A Fidesz nem akar kilépni az Európai Néppártból, azt szeretnénk elérni, hogy a pártcsaládon belül a bevándorlásellenes erők erősödjenek meg” – közölte a Fidesz sajtóosztálya a Reuters érdeklődésére. Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója a Magyar Demokratának adott interjújában elismerte, hogy vannak viták az EPP és a Fidesz között, de egyértelművé tette: „bármilyen fontos is számunkra a néppárt, a magyar emberek döntéseinek érvényesítése és az európai keresztény értékek védelme fontosabb, és mindig is fontosabb marad, mint bármilyen néppárti pártfegyelem”. Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője az EPP-ből érkező kritikákra reagálva keddi sajtótájékoztatóján szintén úgy fogalmazott: a Fidesz számára Brüsszelben nem a pártfegyelem, hanem a magyar emberek véleményének képviselete fontos.

A vezető német politikusok Orbán Viktorral szembeni elnéző magatartását kifogásolta Gyurcsány Ferenc a Frankfurter Allgemeine Zeitungban kedden megjelent írásában. „Értem én, hogy fontos a német autógyárak érdeke, hogy nálunk egy új törvény alapján négyszáz óra túlmunkára lehet kötelezni egy munkást. Értem azt is, hogy fontos az Európai Néppárt egysége, európai parlamenti többsége. De érdemes ezért feladni mindent? A szabadságot, a demokráciát, az emberi méltóságot, a jogállamiság eszményét?” – tette fel a kérdést a DK elnöke. A Jobbik a kormányzati plakátokat átragasztva indít „helyreigazító kampányt” – jelentette be tegnapi sajtótájékoztatóján Jakab Péter. A párt szóvivője szerint arra akarják felhívni ezzel a figyelmet, hogy míg Brüsszel az utóbbi három évben egyetlen embert sem telepített Magyarországra, addig a kormányzat 86 ezer bevándorlót engedett be. Arra is kitért: „Orbán Viktor a hatalomért és a pénzért bármire képes, akár arra is, hogy veszélyeztesse Magyarország uniós tagságát.” Jakab szavaira a Fidesz úgy reagált: „A Jobbik újra és újra bizonyítja, hogy a hatalomért és a pénzért tényleg mindenre képes. Ugyanazt csinálja, mint az összes többi bevándorláspárti párt.”

MTI, 24.HU, HVG.HU, ATV.HU, RTL KLUB – ESTI HÍRADÓ, 444.HU, MAGYAR NEMZET, MAGYAR DEMOKRATA