Válasszunk ekét, itt a szántási szezon!

Fotó: feol.hu

Az elmúlt években a szántás jelentősége csökkent, de a hazai viszonyok mellett teljesen elhagyni az ekét nem lehet és az sem mindegy, hogy milyen géppel dolgozunk.

Az értékesítés adatait megvizsgálva, ezzel a gazdálkodók is egyetértenek, hiszen az ekeeladás számaiban nem történik visszaesés. A nagy mennyiségű kukoricaszár kezelése, a különböző növénybetegségek csökkentése vagy akár az egerek és egyéb rágcsálók visszaszorítása a megfelelő mélységben végzett szántás nélkül szinte lehetetlen feladat. Természetesen a megfelelő minőségű szántáshoz jó eke is szükséges. Az ekék kiválasztásánál az elsődleges szempont az erőgép nagysága, hiszen mint minden ekegyártónál, változik a műszaki felépítés, a gerendely mérete és a robusztusság a különböző ekeosztályok között. A függesztett ekék robusztus kivitelű gépek. A gerendely extra megerősítéssel rendelkezik a felfogató központnál. Az ekék vonópontjának és az első ekefej fogásának beállítása csavarorsós mechanizmuson keresztül, egyszerű módon történik. A felszereltség sokféle lehet. Hazánkban az ekeértékesítés döntő része réselt kormánylemezes kivitelből áll. Ezen kívül természetesen elérhetők különböző teli kormánylemezes megoldások is. (Forrás: agroinform.hu)

A Polgári Kisgazdák szakértője: évekkel ez előtt volt már szakmai vitánk a Tolna Megyei Nemzeti Agrárgazdasági Kamara akkori elnökével a szántás elhagyása tekintetében. A mi szakmai álláspontunk az, hogy éppen a talajlakó mikroorganizmusok élettevékenységének a biztosítása érdekében a teljes szántott rétegben, azaz a művelésbe vont talaj legfelső szintjén, annak teljes keresztmetszetében biztosítani kell az optimális víz – levegő arányt. Az sem mindegy, hogy a lehulló csapadék milyen szerkezetű talajra hullik. A morzsalékos szerkezetű talaj, amely megfelelő hézagtérfogattal rendelkezik, jól befogadja a felszínére hulló esőt. A tömör és zárt felszínű talajon pedig a leesett eső víztömege elfolyik az első csapadékvíz-elvezető árokba. Minél vastagabb az optimális szerkezetű talajréteg, annál jobbak a növénytermesztési kilátásaink. Ne felejtsük: őseink, ha módjukban állt, mélyen szántottak, aki tehette hat ökörrel. Ahogyan az ősi latin népdal mondta a pannóniai tájakon: „Szeretnék szántani, hat ökröt hajtani” azaz „Amare arare, sex boves trenire”.