Valaki mondja már meg, hogy mi jön Lukasenka után?

MTI/EPA/JAUHEN JERCSAK

Vasárnap ismét összecsaptak a rendőrökkel a tüntetők Minszkben. 

Vasárnap már a harmadik alkalommal ismét tízezrek vonultak a fehérorosz főváros utcáira az ellenzék felhívására a Béke és Igazságosság elnevezésű tiltakozó menet keretében az AFP francia hírügynökség és helyi sajtóorgánumok becslése szerint. Az EFE hírügynökség szerint több mint százezren voltak.

A rengeteg páncélozott jármű és rohamrendőr felvonultatása ellenére, akik sokak csatlakozását megakadályozták, Minszk belvárosát megtöltötték az emberek, mindenekelőtt az Október tértől a Függetlenség teréig tartó útszakaszon volt nagy a tömeg, és a Minszk hős város emlékműnél is, amelyet katonák védelmeznek. A rendőrök a tüntetés kezdetén többtucatnyi embert őrizetbe vettek.
Később a belügyminisztérium szóvivője közölte: összesen 125 embert állítottak elő. A rendőrök ezúttal nem vetettek be könnygázt, sem hanggránátot vagy gumilövedéket, mint a korábbi tüntetéseken. A belügyminisztérium vasárnapi tájékoztatása szerint előző napon 29 embert állítottak elő a nem engedélyezett tömegmegmozdulásokon való részvétel miatt.

A tárca szerint 42 „gócponton zajlott le polgári politikai aktivitás”, melyeken több mint 8,5 ezren vettek részt.
A Kreml közben arról tájékoztatott vasárnap, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfő telefonon egyeztetett Lukasenkával, és abban állapodtak meg, hogy az elkövetkező hetekben Moszkvában találkoznak egymással. A közlemény szerint a telefonbeszélgetés során megerősítették az orosz-fehérorosz szövetség megszilárdításának kölcsönös szándékát, továbbá Putyin felköszöntötte Lukasenkát születésnapja alkalmából.
Wolfgang Sobotka, az osztrák; Boris Kollár, a szlovák és Radek Vondrácek, a cseh törvényhozás elnöke vasárnap találkozott az alsó-ausztriai Grafenegg kastélyában. A fehéroroszországi hatóságok intézkedéseivel kapcsolatban az osztrák házelnök megdöbbenését fejezte ki, és szükségesnek nevezte, hogy szolidaritásukat fejezzék ki a fehérorosz néppel és a civil társadalommal.

MTI