Vakcinaútlevelet szeretne az EU

Fotó koronavirus.gov.hu

Többször felmerült már, hogy a beoltott emberek kapjanak olyan igazolást, amit az egész EU-ben elfogadnak. Friss sajtóértesülések szerint ezt támogatja az Európai Bizottság is.

Az Európai Bizottság ma várhatóan azt javasolja a tagállamoknak, hogy március végéig lehetőleg fejezzék be az egészségügyben és a szociális ellátásban dolgozók, valamint a 80 éven felüliek 80 százalékának beoltását, nyárig pedig oltsák be a felnőtt lakosság legalább 70 százalékát. Az ezt tartalmazó közleményt – amely a gyógyszerek előállítóinak is segítséget ígér gyártókapacitásaik kibővítéséhez – ma készül elfogadni az Ursula von der Leyen vezette testület, számolt be a fejleményekről a Népszava.

Az EU-s intézmény e hónap végéig szeretne megállapodást a tagállamokkal az úgynevezett Covid19 oltási igazolványról, amelyet a közösség minden országában elismernének. Ezek az okmányok felválthatnák a tesztelésre és a karanténra vonatkozó előírásokat. A nagyobb nemzetközi légitársaságok akár már tavasztól követelhetik az utasoktól a „vakcinaútlevelet”.

A közösségen belül kölcsönösen elfogadott oltási igazolás ötlete nem újkeletű, az az utóbbi hónapokban többször felmerült már. Ugyanakkor ezzel kapcsolatban nem volt egységes az EU intézményeinek álláspontja. Ezt Gulyás Gergely is jelezte a legutóbbi Kormányinfón, amikor újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a magyar kormány vár a közös európai bizottsági szabályozásra, a következő ülésen ez lesz a fő téma.

Forrás: Privátbankár.hu