Vajúdtak a hegyek, a kisegér megszületett / Karácsony Gergely visszalép és beáll Márki-Zay Péter mögé /

Karácsony Gergely. Fotó: Trenka Attila / Index

Péntek délelőttre sajtótájékoztatót hirdetett meg Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter, miután csütörtökön olyan értesülések jelentek meg a sajtóban, hogy a főpolgármester és a stábja a visszalépéséről tárgyalt az őt támogató pártokkal.

Karácsony Gergely a rendkívüli sajtótájékoztatón bejelentette, hogy 

némi mérlegelés után, jó szívvel, befejezi a miniszterelnök-jelölti kampányát, és arra kéri az őket támogatókat, hogy Márki-Zay Péterre szavazzanak.

Könnyű volt ez a döntés számára, mert becsületes, tisztességes embernek tartja Márki-Zay Pétert, aki Hódmezővásárhelyen már győzött a Fidesz ellen, és azt is tudják, hogy hogyan kell szolgálni, hogyan kell olyan politikát folytatni, ami lehetővé teszi, hogy újraegyesítsék az országot.

Könnyű volt a döntés azért is, mert Karácsony Gergelyt nem az vezette a kampányban, hogy a hatalom megszerzése legyen számára a legfontosabb. Azt is tudja, hogy ez a döntés nem róla és nem Márki-Zay Péterről szól, nem a hatalomról szól, hanem Magyarország újraegyesítéséről szól. Ehhez először újra kell egyesíteni a változást akaró embereket.

Mégis nehéz döntést hozott, mert az előválasztás első fordulójában nagyjából 170 ezer ember megtisztelte a bizalmával, ahogy az őt támogató pártok és szervezetek is. 

Csak az őszinteség vezet előre, azért is nehéz a döntés, mert egy olyan jobbközép politikust fogok támogatni, akivel még vitáink is vannak, például az adórendszer kérdésében.

Karácsony Gergely egy szociáldemokrata és zöld programban hisz, talán nem beszélt eleget arról, hogy milyen Magyarországot szeretne és talán túl sokszor elvesztek a hatalmi játszadozásban. Ha viszont nem tudják leváltani az Orbán-kormányt, akkor „nagyjából a hajunkra kenhetjük ezeket a kiváló programokat”.

Karácsony Gergely alig várja a választási győzelem utáni vitákat például az adópolitikáról és az oktatáspolitikáról.

Akik bíztak eddig bennem, bízzanak bennem most is azzal, hogy a közös ügyeinket szolgálom a mai visszalépésemmel, ami egy súlyos áldozat nem csak a személyem, hanem az engem támogató szervezetek részéről is.

A hazánk olyan helyzetben van, hogy aki nem hoz áldozatot, az nem hazafi – szögezte le Karácsony Gergely. Az ellenzéki egység megőrzése mellett elkötelezettek, tisztelik és becsülik az ellenfeleiket, akik egyben a szövetségeseik is, sokra tartják Dobrev Klárát is.

Ki kell szabadítanunk a magyar politikai vitákat az elmúlt húsz évből. Túl kell lépnünk azon a politikai versengésen, amit a Fidesz úgy próbál beállítani, hogy Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor versengése zajlik.

Karácsony Gergely hisz abban, hogy Márki-Zay Péter tudja egyesíteni az ellenzéket, ha nem hinne ebben, most nem lenne itt. Abban is hisz, hogy össze tudja fogni a pártok szavazóit, a civileket, és azokat a szavazókat is, akik csak akkor mennek el voksolni, ha tudják, hogy jobb hazát építenek, mint az elmúlt harminc évben.

Forrás index.hu, Nótin Tamás, Németh Márton Sándor