Vagdalkozó ellenzék – Kásler kifakadt a meghallgatasán: „Ezt tessenek kedvesek befejezni!”

Fotó origo.hu

Kásler Miklós, az EMMI-t vezető miniszter a parlamentben éves meghallgatásán beszélt a koronavírus elleni vakcinák hatékonyságáról, az általuk kialakított védelem méréséről.

Kásler az ATV.hu beszámolója szerint többek között megjegyezte, hogy öt hónap elteltével egyértelműen ki lehet mondani, hogy a humorális (megemelkedő ellenanyagszint) és a sejtes immunitás többé-kevésbé paralel alakul, de nem teljes mértékben. Szerinte önmagában az ellenanyagszint vagy sejtes immunitás nem jellemzi a szervezet védettségi állapotát:

Tehát tessenek kedvesek befejezni azt az érvelést, hogy ha nincsen ellenanyagom, nem vagyok védett, ha alacsony az ellenanyagom, nem vagyok védett. Ez tételesen nem igaz.

– mondta a miniszter.

Kásler kifejtette, hogy az mRNS alapú vakcináknál az ellenanyag-emelkedésnek, az összes többinél pedig a celluláris immunitásnak „kifejezettebb a manifesztációja”, de mind az öt vakcina esetében a sejtes immunitás is és a humorális immunitás is jelentősen emelkedett.

A vektorvakcinák kapcsán megjegyezte, hogy mivel az adenovírus vagy vivővírus ellen is termel ellenanyagot a szervezet, ezért az ismétlő oltásoknál ez korlátozza az alkalmazhatóságukat, hiszen „esetleg az adenovírus ellen termelődő ellenanyag fogja az egész komplexumot, benne a tüskefehérjét is kirekeszteni a szervezetből”.

Forrás: portfolio.hu