Vádat emeltek Schadl György, Völner Pál és társaik ellen korrupciós bűncselekmények miatt

hvg.hu

Korrupciós és vagyon elleni bűncselekmények, valamint pénzmosás miatt nyújtottak be vádiratot Schadl György és 21 társa, köztük Völner Pál ellen a Fővárosi Törvényszéken – közölte a Központi Nyomozó Főügyészség. A vádirat alapján Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke 2018 májusa előtt korrupciós kapcsolatot alakított ki Völner Pállal, az Igazságügyi Minisztérium akkori parlamenti államtitkárával. Ennek keretében Schadl György jogtalan előnyként rendszeresen készpénzt – 2021 júliusáig összesen legalább 83 millió forintot – adott a politikusnak, aki ezért az államtitkári és miniszterhelyettesi pozíciójából eredő befolyását az őt vesztegető személy érdekeinek megfelelően gyakorolta – ismertették. Schadl György vezetői pozíciójából, valamint a Völner Pállal fennálló korrupciós kapcsolatából eredő befolyására hivatkozással hét társával előzetesen megállapodott abban, hogy eléri, önálló bírósági végrehajtói kinevezést kapjanak, amiért cserébe a végrehajtói irodájuk működéséből őket illető osztalékot részben vagy teljes egészében visszakérte tőlük – tájékoztatott a főügyészség. A nyomozó főügyészség azt indítványozta, hogy a bíróság – beismerés esetén – Schadl Györgyöt 10 év, Völner Pált 8 év börtönbüntetésre, 200 millió, illetve 25 millió forint pénzbüntetésre ítélje, mindkettőjüket 10 évre tiltsák el a közügyektől, a jogi egyetemi végzettséghez kötött foglalkozásoktól pedig végleg.
A sajtóból értesült Völner Pál ügyvédje arról, hogy vádat emeltek védence ellen – jelezte Papp Gábor az ATV Híradójának. Papp Gábor úgy véli nem korrekt a tájékoztatás ezen módja, ugyanakkor addig nem akarja kommentálni a sajtóközleményben szereplő információkat, amíg nem olvasta végig a vádiratot, ugyanakkor abban biztos, hogy az ügyészségi indítványt nem fogják elfogadni.
Az LMP parlamenti frakciójának közleménye szerint „A hírek szerint a nyomozó főügyészség vádiratában azt indítványozta, hogy a bíróság ítélje Schadl Györgyöt 10 év, míg Völner Pált 8 év börtönbüntetésre. A probléma az, hogy Schadl György a mai napig a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke. Az LMP törvénymódosítást nyújtott be annak érdekében, hogy ilyen súlyos büntetőeljárás esetén a feltételezett elkövető ne maradhasson a posztján.”

mti.hu