Vádat emeltek Fenyő János megölése ügyében Gyárfás Tamás ellen

Gyárfás Tamás - A kép forrása: origo.hu

Vádat emelt Fenyő János megölése ügyében Gyárfás Tamás ellen felbujtóként, előre kitervelten elkövetett emberölés miatt a Fővárosi Főügyészség. A vádhatóság tegnapi közleményében azt írta: a vádlott és a sértett között az 1990-es évek közepétől üzleti vita, „hatalmi harc, és ezekből fakadóan erős személyes ellentét alakult ki”. A vádlott 1997-ben elhatározta, hogy „a játszma végleges lezárása érdekében” megöleti a sértettet, és 1997 szeptemberében megbízott egy, az éjszakai életből közismert személyt, aki 12 millió forintért vállalta Fenyő János megölését, ám miután átvett 6 millió forint előleget, nem teljesítette a megbízást – közölték, hozzátéve: Gyárfás Tamás ezután bízta meg Fenyő János megölésével „P. Tamást” – Portik Tamást -, akit 1994 óta ismert. A vád szerint Portik a megbízást elfogadta, és rávette „J. R-t” – Jozef Rohácot – Fenyő János megölésére.

Gyárfás Tamás a 24.hu-nak kijelentette, eddig semmilyen információt, vagy a vádemeléssel kapcsolatos értesítést nem kapott. Gyárfás Tamás védője, Zamecsnik Péter kedden az ATV Egyenes Beszéd című műsorában kifejtette: meglepetésként érte a bejelentés, hiszen a fővárosi főügyész már a nyomozás kezdeti szakaszában elmondta az álláspontját szerinte, és azóta semmi nem változott. „Egy embert azért most már sikerült tönkretenni” – vélekedett az ügyvéd. Zamecsnik Péter az InfoRádiónak úgy vélte: az előkerült hangfelvételek nem erősítik, hanem cáfolják azt a gyanút, hogy Gyárfás felbujtóként vett részt Fenyő megölésében. A Blikk arról ír, hogy Gyárfás Tamás ügyvédje nem számít arra, hogy védence őrizetbe kerül. Jelezte: „a vádemelést abszurdnak tartom az alapján, hogy megismertem a teljes nyomozati anyagot. A vád eredményességéhez ez kevés lesz.”

A Magyar Nemzet arról ír: bár úgy tudják, hogy a Gyárfás Tamás elleni vádemelés híre nem keltett elemi erejű felháborodást a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) berkeiben, „azért azt sem állíthatjuk, hogy az utóbbi tizenöt hónapban történtek semmilyen hatással ne lettek volna a veterán sportvezető pozícióira”. A cikk szerint a FINA-ban egyelőre tartják magukat ahhoz a jogi axiómához, hogy az illető mindaddig ártatlannak tekintendő, amíg nem hirdettek ellene jogerős ítélet. A kétezres évek közepén, amikor már a rendőrség látókörébe került a Gyárfás-Portikkapcsolat, felsőbb utasításra meg kellett szüntetni a nyomozást a Fenyő-ügyben – nyilatkozta a PestiSrácok.hu-nak

Kovács Lajos, az NNI Döglött Ügyek Osztályának volt vezetője, a Fenyő-ügy egykori főnyomozója.

MTI, 24.HU, PESTISRACOK.HU, ATV.HU, INFOSTART.HU, 2019.07.30., BLIKK, 3. O., MAGYAR NEMZET