V. Nemzetközi Természetfilm Fesztivál Gödöllő

hermanottointezet.hu

2019. május 24-26. között ötödik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Természetfilm Fesztivál Gödöllőt, amelyre idén 98 országból 1464 nevezés érkezett. Az ingyenes filmvetítések és a már megszokott kísérőrendezvények mellett számos új programelem várja a látogatókat – hangzott el az esemény mai sajtótájékoztatóján, az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A sajtótájékoztatót az „Akcióban a természet őrzői” c. filmsorozat ősbemutatója követte. 

A különleges sajtótájékoztatót Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára nyitotta meg, aki az esemény köszöntőjében kiemelte, hogy a hazai nemzeti parkok és erdőgazdaságok a kezdetektől részt vesznek kiállítóként a Nemzetközi Természetfilm Fesztiválon.

Az elsődlegesen a gyerekeket és a családokat megszólító háromnapos eseményen minden program ingyenes, mivel a szervezők célja – szakmai partnereikkel és kiállítóikkal közösen – a környezettudatosságra és a természet szeretetére nevelés, valamint a figyelemfelhívás a természeti kincsek jelenlegi állapotára és megóvásuk fontosságára.
Székelyhidi Tamás, a Fesztivál szervezője elmondta, hogy az esemény – bár gerincét a 6 tematikus helyszínen vetített hazai és nemzetközi természet- és dokumentumfilmek, animációs, tudományos és expedíciós filmek adják – mára egy a régióban is egyedülálló komplex természet- és környezetvédelmi programmá nőtte ki magát.

2019-ben a megszokott kísérőrendezvényeken túl (természet- és környezetvédelmi vásár, Trash Art Magyarország szoborkiállítás, Jam for Nature koncertek, Varázslatos Magyarország fotókiállítás stb.) számos újdonság várható. Ezek közé tartoznak a közönségtalálkozók (pl. az idén 40 éves „Másfélmillió lépés Magyarországon” alkotóival találkozhatnak a látogatók), illetve az Animációs sátor, ahol a gyerekek legnagyobb örömére egész nap animációs filmeket vetítenek majd. Az egyik legizgalmasabb kísérőrendezvénynek Máté Bence kültéri fotókiállítása ígérkezik, amely május 4. és június 9. között tekinthető meg a Gödöllői Királyi Kastély parkjában.

Székelyhidi Tamás kitért arra is, hogy 2019-ben a Fesztivál kiemelt témája a VÍZ, amelyre a Fesztiválon meghívott több mint 300 magyar alkotó (fotósok, képzőművészek, filmesek, zenészek) jelentős része reflektál valamilyen módon. Többek között megtekinthető lesz ifj. Lőrincz Ferenc víz alatti fotóiból összeállított kiállítása, valamint külön a víz témáját feldolgozó filmekből (elsősorban a vízhiányra, vízszennyezésre reflektáló alkotásokból) is lesz vetítés.

 Fesztivál fővédnöke Dr. Áder János, Magyarország köztársasági elnöke.

A Fesztivál vetítési programja – és a filmek trailerei – május közepétől érhetők el a Fesztivál weboldalán.

(www.trashart.hu)