Utolérte a háború a hazai élelmiszereket: speciális szabályok jönnek az alapanyagok helyettesítésénél

Fotó: Shutterstock

A hazai élelmiszerellátás zavartalan biztosítása érdekében megjelent az országos főállatorvos új határozata, amely lehetővé teszi az élelmiszeripari szereplőknek, hogy az élelmiszerek jelölésén szereplő összetevőket helyettesítsék, és az így előállított terméket akár eredeti csomagolóanyagukban forgalomba hozhassák. Ez különösen a napraforgóolaj esetében jelenthet majd segítséget a gyártóknak – hangzott el egy, az Agrárminisztériumban tartott sajtótájékoztatón.

A rendkívüli intézkedést az indokolja, hogy az Ukrajnában kialakult fegyveres konfliktus Európa-szerte zavart okot az élelmiszerekkel és összetevőikkel való ellátásban, illetve a jelek szerint jelentős áremelkedést hoz bizonyos alapanyagoknál. Számos előállító a gyártás folyamatos fenntartása, a megszokott árukínálat biztosítása érdekében kénytelen más, hasonló összetevővel kiváltani az egyébként használt és a termékek jelölésen feltüntetett alapanyagokat. Ebben a helyzetben az előírt élelmiszer-jelölések használata rendkívüli teherrel sújtja az élelmiszer-vállalkozókat.

Az előre, nagy tömegben legyártott csomagolóanyagok cseréje zavart okozhatna a megszokott ellátásban, emellett környezeti terhelést is okozna.

Bognár Lajos, országos főállatorvos a határozatot ismertető sajtótájékoztatón ismertette, hogy az új előírások biztosítják a vásárlók megfelelő tájékoztatását is, a helyettesítés menete szigorúan szabályozott és egyértelmű, nyilvános vásárlói tájékoztatásához kötött. A jelölésre vonatkozó könnyítés nem alkalmazható a csecsemők és kisgyermekek számára készült, feldolgozott gabonaalapú élelmiszerek és bébiételek esetében. Továbbra is kötelező az allergén összetevők feltüntetése minden termék csomagolásán.

A határozat szerint az érintett termékeknél a teljes felülcímkézés mellett lehetőség van a részleges átcímkézésre vagy az egyértelmű eladóhelyi tájékoztatásra is.

A változás érinti a vendéglátószektort is, mivel nekik is tájékoztatni kell a vásárlókat az allergénekről – mutatott rá.

Oroszország és Ukrajna a világpiac négyötödét látta el napraforgóolajjal a háború kitöréséig, a hiány nyilvánvaló áremelkedést okoz a beszerzésnél. Ezért is döntöttek, hogy a hiány alapanyag-termékeket pótolni lehessen akár belföldön is megtalálható más, hasonlóan jó minőségű termékekkel, például repceolajjal, ezáltal a termelés tovább folytatódjon és az ellátás biztonsága megmaradjon. Bognár Lajos példaként említette a fagyasztott, elősütött termékek gyártása során használt anyagok vagy élelmiszeriparban használt napraforgóolajból előállított lecitin cseréjét.

Vörös Attila, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének (FÉSZ) ügyvezető igazgatója azt emelte ki, hogy az alapanyag-ellátási láncokban kialakult helyzetben olyan megoldást kellett keresniük, amellyel a fogyasztók tájékoztatása nem szenved csorbát és a gyártók is tudnak folyamatosan, a megszokott minőségben és mennyiségben élelmiszert biztosítani a fogyasztók számára. A gyártóknak azonban nemcsak egy egyszerű összetevő csere lesz, hanem egy komplex feladat, amiben figyelni kell az élelmiszer biztonság fenntartása mellett a termékek számos meghatározó paraméterére (ízre, állagra, élvezeti értékre, eltarthatóságra).

Az intézkedést szakmai egyeztetés előzte meg – erről Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára tájékoztatta a sajtót, hozzátéve, hogy különösen fontos volt az intézkedésnél, hogy ne sérüljenek a vásárlók érdekei, ugyanakkor a vállalkozások terhei is elviselhetők legyenek, mindez az élelmiszerbiztonság fenntartása mellett.

Forrás: portfolio.hu