Útmutató készült a társállatok menhelyi örökbefogadásához

Szerető gazdára talált kiskutyák. - A kép forrása: kutyakaland.hu

Fogadj örökbe! címmel megjelent a Nébih új, ingyenes kiadványa, amely a kutyák örökbefogadásához nyújt átfogó segítséget a felelősen gondolkodó gazdák számára. A kötet ingyenesen letölthető a Szabad a gazdi kampány oldaláról, állatmenhelyek és gyepmesteri telepek pedig nyomtatott formában is igényelhetik.

Fotó: Zsgó Róbert, az élelmiszer-lánc felügyeletért felelős államtitkár. – A kép forrása: kormány.hu

A Nébih Szabad a gazdi programjának legújabb elemét Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár mutatta be a pécsi Misina Természet-és Állatvédő Egyesület menhelyén. Az eseményen az agrártárca államtitkára hangsúlyozta, hogy a bemutatott kötet egy átfogó és évek óta tartó kormányzati programba illeszkedik bele, melynek fókuszában a felelős állattartás elterjesztése és erősítése szerepel. Mindemellett kiemelt célunk, hogy a felelős állattartók inkább az örökbefogadás mellett döntsenek, hiszen rengetek kutya vár gazdára a menhelyeken, vagy gyepmesteri telepeken. Hazai állattartási kultúránk fejlesztésének egyik fontos láncszeme lehet, ha a kóbor állatok helyzetén javítunk, és egyre több állatkedvelő ember dönt az örökbefogadás mellett. A Nébih új kiadványa az örökbefogadás folyamatán kalauzolja végig a jövőbeli kutyatartókat, annak szellemében, hogy a felelős gazdává válás megtanulható. A Fogadj örökbe! hasznos, gyakorlati tanácsokat nyújt azoknak a gazdiknak, akik úgy döntenek, otthont és szeretetet biztosítanak egy árva állatnak. A kötet már a kezdeti lépéseket is részletesen leírja, például, hogy milyen szempontok mérlegelésével választhatunk magunk mellé ideális négylábú társat, olyat, akinek az igényeit valóban ki tudjuk szolgálni. Az útmutatóban szó esik többek között a kutya örökbefogadásának jogi feltételeiről, a tartási költségekről, de gyakorlati tanácsokat is ad az összeszokás megkönnyítésére. A kötet ingyenesen letölthető a Nébih Szabad a gazdi programjának weboldaláról. Emellett állatmenhelyek és gyepmesteri telepek nyomtatott formában is igényelhetik a hivataltól.

A szövegközi kép forrása: enkedvencem.hu

 A Szabad a gazdi programról: a felelős állattartást népszerűsítő Szabad a gazdi program az Agrárminisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szemléletformáló kampánya. Fő célja, hogy arra ösztönözze a leendő gazdikat: vásárlás helyett örökbefogadással és ivartalanítással gondoskodjanak kedvencükről. A program hasznos tanácsokat, érdekességeket oszt meg az érdeklődőkkel közösségi oldalán, például népszerű kvízjátékok formájában, és saját rendezvényeket is szervez. Országos kiállításokon a hivatal munkatársai játékos formában végzik az ismeretterjesztést. A kampány állandó „résztvevője” az évente megrendezett Belvárosi Kutyafesztiválnak is. (Forrás: AM sajtóiroda)

Az ember természetes igénye a társ. Sajnos vannak olyan élethelyzetek, amikor a családtag elvesztése a magára maradt idős ember lelkén nyomasztó teher. A társadalom összes gondoskodása mellett is nagy segítség ilyenkor egy társállat. Az persze természetes, hogy a társállatok biológiai igényei az emberétől eltérőek, ezért fontos az is, hogy ezeknek az állatoknak a tartását a gazdák megtanulják. A közeli állatorvosi rendelőkben a konkrét egyed állatorvosi ellenőrzése után kapott tartási és takarmányozási tanácsokat érdemes elfogadni és betartani. Ebben az esetben garantált, hogy a társállat nagyon sok örömöt fog okozni a gazdájának, és egy igazi jó barát lesz. Fontos tudni, hogy ezek a kis állatok az idős, beteg és megrokkant embert is képesek a legnagyobb szeretettel körülvenni. (KPE)