Ütik-vágják a forintot, közel jártunk a történelmi mélyponthoz

Fotó: orientpress.hu

Nem tartott ki sokáig az MNB keddi jelzésének, az óvatos szigorítás kilátásba helyezésének, forinterősítő hatása, hiszen szerdán már újra 324 fölé gyengült a forint az euróval szemben és csütörtök délelőtt a 326-os szintet is átlépték a jegyzések. Közben szép csendben a török líra is kulcsszint környékére gyengült, miközben a dollár kis lépésekkel erősödik.

Közel jártunk a történelmi mélyponthoz

Az utóbbi egy órában kisebbek a mozgások a bankközi forintpiacon és stabilizálódott az árfolyam kissé 326 alatt (325,6-nál). A dollárral szembeni jegyzések 282,5 körül ingadoznak jelenleg.

Történelmi mélypont közelében a forint – Megszólalt az MNB ügyvezetője is

A forint árfolyama ugyan része az inflációs alakulását vizsgáló egyenletnek, azonban sok más változót is számításba kell venni – jelentette ki ma Virág Barnabás, az MNB ügyvezető igazgatója. A kijelentés megegyezik az inflációs jelentés egyik alapgondolatával, miszerint a forintgyengülés miatt – egyelőre – nem érzi veszélyben a jegybank az inflációs cél teljesülését.

Megugrottak a hozamok a magyar aukción

Jelentősen emelkedő hozamok és visszafogott kereslet mellett adott el kötvényeket csütörtökön az ÁKK, főleg az ötéves papírok hozama ugrott meg durván, de ott volt egy technikai tényező a dolog mögött. Azért így is sikerült 55 milliárdnyi papírt eladni, de ennek a jelek szerint magas ára volt.

Nem bír talpra állni a forint

Továbbra is 326,3 körül hullámzik a forint az euróval szemben a bankközi piacon, azaz nincs megnyugvás és visszaerősödés. Ma 0,7%-os a forint gyengülése, ami bár nem nevezhető kiugrónak, de lengyel zloty és a cseh korona 0,2-0,3%-os gyengülésénél érdemben nagyobb, és a mostanában a térség gyenge láncszemének tartott török líra 0,2%-os euróval szembeni gyengülését is meghaladja. Közben egyébként a dollár még nagyobb lendülete jött az euróval szemben, a jegyzések már csaknem 1,15-nél járnak, azaz csaknem új egyéves eurómélypontot látunk.

Megszólalt Varga a forint zuhanásáról 2018.06.21 11:24

A KSH által ma közzétett béradatok kommentálása kapcsán Varga Mihály pénzügyminiszter a forint árfolyamáról is megszólalt az M1 aktuálison, éppen aznap, amikor 326 felett új 3,5 éves mélypontra bukott a forint az euróval szemben és megközelítette a történelmi mélypontot.

Most megállt a forint esése

A gyors forintgyengülés után most a stabilizálódás jelei látszanak a piacon: az euróval szembeni jegyzések 326,6-ról 325,9-ig visszasüllyedtek. A dollár jegyzése 282,2 körül ingadozik jelenleg a bankközi piacon.

Már 326 felett jár az euró!

Gyorsul a forint esése: már 326 felett jár az euró jegyzése, azaz a mozgás még a 10 órakor megjelent inflációs jelentés előtt indult, de azt követően is folytatódott, mivel továbbra is inkább galamb hangvételű üzenetek vannak az anyagban. A dollár jegyzései 282-ig ugrottak. A forint gyengülése most már mérsékelten kilóg a régiós devizák közül. Sőt, a török líra ma 0,6%-ot gyengült a dollárral szemben, míg a forint 0,9%-ot.

A jegybank nem félti az árstabilitást

Megemelte inflációs prognózisát a Magyar Nemzeti Bank a márciusi várakozásaihoz képest: az idén 2,5 helyett 2,8%-os, jövőre 2,9 helyett 3,1%-os éves átlagos drágulást jósolnak a szakértők. Az emelkedés mögött az idén az üzemanyag drágulása, jövőre pedig az erős fogyasztás, illetve a drágább üzemanyag közvetlen költségnövelő hatásai állnak. A gazdasági növekedést illetően optimistábbá vált a jegybank: idén már 4,4%-os GDP-bővülést várt, jövőre pedig 3,5%-ot. Az előrejelzési horizont végére azért a korábban várt lassulás bekövetkezik: 2020-ban már 3% alatt bővülhet a magyar gazdaság.

(portfolio.hu)