Utakat zártak le az árvíz miatt Borsodban

Kömörõ 2001.03.08. A felsõ-tiszai árvíz nem csak az elöntött területeken okoz károkat, hanem kilométerekkel távolabb azzal is, hogy megakadályozza a kialakult belvizek gravitációs lefolyását. Az árvíz perifériáin már több mint tízezer hektár mezõgazdasági és településszéli területet borít elvezethetetlen belvíz Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A képen: belvizes szántó Kömörõ határában. MTI fotó: Oláh Tibor

A Sajó és Hernád mentén, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében kellett intézkedni.

Pécsi Norbert, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője elmondta, hogy a Sajó áradása miatt lezárták a Putnokról Sajóvelezdre vezető út egy szakaszát, valamint a Sajóvelezdről Vadna felé vezető utat.

A lezárt szakaszok a 26-os főúton át kerülhetők el, Sajóvelezdre jelenleg csak Királd vagy Sajómercse felől lehet bejutni. A közelben a Sajógalgócba vezető utat is víz borítja, oda jelenleg csak egy földúton lehet eljutni. Nem járható továbbá a 26-os főútról Sajókazára vezető út, ott Múcsony felé kell kerülni.

Árad a Hernád is, ami a Novajidrány és Vizsoly közötti utat árasztotta el, ezért azon lehetetlenné vált közlekedni. Encs vagy Gönc felé kerülhetnek a közlekedők.

Mint arról az Infostart beszámolt, a folyamatos esőzések hatására több magyarországi folyón árhullámok alakultak ki. A Dunán és a Tiszán a 2 métert is meghaladhatja a vízszintemelkedés. A Sajónál és a Hernádnál árvízvédelmi készültségre is szükség van.

Forrás: MTI, infostart.hu