Ursula von der Leyent javasolják az EU-s állam- és kormányfők EB-elnöknek / A pudingot mindig csak evés után dicsérjük

Forrás Magyar Nemzet

Ursula von der Leyen német védelmi minisztert javasolják az EU-s állam- és kormányfők az Európai Bizottság (EB) új elnökének – tudatta a Twitter-oldalán tegnap este Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke. Üzenetében ismertette: Charles Michel belga liberális miniszterelnököt megválasztották az Európai Tanács új elnökének; a spanyol Josep

Borrellt jelölik az EU-s külügyminiszteri posztnak megfelelő külügyi és biztonságpolitikai főképviselőnek; a francia

Christine Lagarde-ot, az IMF vezérigazgatóját pedig az Európai Központi Bank élére jelölik. A hvg.hu kiemeli: von der Leyen szándékai szerint az EB két alelnöke Frans Timmermans és Margrethe Vestager lenne. Az AFP-nek egy forrás azt mondta, hogy Ursula von der Leyen nevét először Emmanuel Macron francia elnök dobta be kompromisszumos javaslatként hétfőn, míg a Politico informátorai szerint von der Leyen a V4-ek és Németország közötti megállapodás része volt.

Üdvözölte az uniós vezetők csúcstalálkozóján született megállapodást és Ursula von der Leyen jelölését kedd este

Angela Merkel német kancellár a sajtótájékoztatóján, hozzátéve, hogy a berlini kormányszövetség egyik tagja, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) nem támogatta az egyezséget, és a koalíciós megállapodás értelmében így a huszonnyolc tagállam vezetői közül egyedüliként tartózkodnia kellett az ülésen. Malu Dreyer, Manuela Schwesig és Thorsten Schäfer-Gümbel az SPD elnöksége részéről jelezte, hogy nem tudnak olyan jelöltet támogatni, aki semmilyen módon nem vett részt az európai választási folyamatban. A politikusok a Die Welt konzervatív német médium honlapja szerint a koalíciós szerződést is szóba hozták, és utaltak arra, hogy a koalíciós pártok átláthatóbb, emberközelibb, demokratikusabb Európai Unió mellett tettek hitet. Bírálta a tegnapi döntést Markus Söder, a bajor CSU vezetője is, ugyanakkor világossá tette, hogy támogatják von der Leyen megválasztását. Emmanuel Macron francia elnök eközben üdvözölte a kedden született „pozitív döntést”, amely szerinte egy „mély francia-német egyezség gyümölcse”, s hangsúlyozta, a cél annak biztosítása, hogy Európa ne legyen megosztott. Charles Michel belga kormányfő kijelentette, a csúcsjelölti rendszer nem megfelelő a jelenlegi formájában.

Az elmúlt években súlyos hibák történtek az EU-ban, és ezeket mind ki kell javítani – hangsúlyozta Orbán Viktor magyar miniszterelnök az M1 aktuális csatornának kedden adott interjúban, miután véget ért az Európai Tanács ülése. A politikus azt mondta, hogy a gazdaságpolitikával, a migrációs politikával és a nemzeteknek megadott tisztelettel egyaránt voltak gondok, ezért bőven van feladat, de most az esélyek a problémák megoldására sokkal jobbak, mint korábban voltak. Jelezte, hogy „fontos győzelmet arattak”, de a nemzetközi politikában mindig új viták jönnek elő. Viszont most már „erőnk is van”, hogy érvényt szerezzünk az akaratunknak – fűzte hozzá. A miniszterelnök azt is hangoztatta, hogy a közép-európai térség, a visegrádi négyek szerepe a mostani eseményektől függetlenül is kiemelt, ez a szövetség sikertörténetnek számít. Arról is szólt: egy hétgyermekes német családanyát jelöltek az EB élére, ez már önmagában sokat elárul arról, hogy fordulat várható Európában. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő kedden úgy vélekedett, hogy kulcsfontosságú döntések születtek az EU jövője szempontjából, olyan jelöltekre volt szükség, akik „az egységét szolgálják, és nem sértegetnek egyes tagállamokat”. Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök azt mondta, hogy „páran biztosan idegesek lesznek majd” az Európai Parlamentben, de a jelöltek rátermettsége be fogja bizonyítani, hogy jó döntést hoztak.

„Webert legyőzték, Timmermanst megdöntötték, von der Leyent támogatják” – ez a visegrádi négyek keddi mérlege Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár szerint, akinek Twitterüzenetét az Index EUrológus blogja szemlézte. A politikus úgy látja: a V4-ek egysége ismét megmutatta egyre növekvő erejüket és befolyásukat az EU-s folyamatokra. Martin Schulz, az EP volt elnöke a Spiegelnek azt nyilatkozta:

Orbán Viktor és a kelet-európaiak győzelme, hogy Ursula von der Leyen lehet az EB elnöke, és egyértelműen a magyar kormányfő akadályozta meg, hogy Frans Timmermans legyen a bizottsági elnök. Manfred Weber, a néppárti EP-képviselőcsoport vezetője kedd este visszalépett a csúcsjelöltségétől, s a frakcióülés után azt közölte, támogatják a kompromisszumos megoldást, készek felelősen eljárni, ugyanakkor a csúcsjelölti rendszer elsüllyedése szomorú nap a demokratikusabb Európáért folytatott küzdelemben. A Politico értesülései szerint Manfred Weber tegnap arról is beszélt: Macron és Orbán megölte a Spitzenkandidat-folyamatot.

Von der Leyen jelölése az Európai Parlament szociáldemokrata frakciója részéről is ellenállásba ütközött, miután Iratxe Garcia frakcióvezető mélyen kiábrándítónak nevezte az Európai Tanács döntését, mert a szociáldemokrata frakció tartja magát ahhoz, hogy az állam-, illetve kormányfőknek valamelyik pártcsalád csúcsjelöltjét kellett volna jelöltként megnevezniük. Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke a Facebookon Ursula von der Leyen kapcsán kiemelte, hogy „nem feltétlenül Orbánék álma”, mert szerinte „ő az egyik legelkötelezettebb politikusa az Európai Egyesült Államok ügyének”, ezen túl kiáll az azonos neműek házassága mellett, illetve „nem hajlandó egyenlőségjelet tenni a menekültkérdés és a terrorizmus közé”, ráadásul korábban még egy menekültet is a házába fogadott. „A legliberálisabb és legbaloldalibb kereszténydemokratára adtad a szavazatod. Nesze neked, Orbán Viktor” – írta Gyurcsány. INDEX.HU, ORIGO.HU, HVG.HU, MTI, NEPSZAVA.HU, RTL KLUB – ESTI HÍRADÓ