Ursula von der Leyen: Ukrajnának még további reformokat kell végrehajtania az EU- és a NATO-csatlakozáshoz

Forrás AFP, Frederic Sierakowski

Szerinte Ukrajnának reformokat kell végrehajtania intézményrendszerének megerősítésére és a korrupció elleni harcban ahhoz, hogy teljes jogú taggá válhasson a NATO-ban és az Európai Unióban

Ursula von der Leyen kiemelte: Oroszország Ukrajna elleni háborúja egyértelművé tette, hogy meg kell erősíteni a NATO és az EU együttműködését. Ebben szerinte jelentős előrelépést jelent az uniós tag Finnország és Svédország NATO-csatlakozása.

 „A nemzetközi közösségnek további lépéseket kell tennie annak érdekében, hogy megvédelmezze a nemzetközi jogrendet, annak érvényesülését, a vilniusi találkozónak ez is célja” – tette hozzá az Európai Bizottság elnöke.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke szerdai érkezésekor kijelentette, hogy az EU és a NATO együttműködése jelentősen szorosabbá vált ezekben a nehéz időkben, különösen Ukrajna támogatásában.

Fontosnak mondta, hogy az észak-atlanti szövetséggel együttműködve, az EU is kivegye részét a kontinens biztonságának megóvásából.

Ukrajnával kapcsolatban Ursula von der Leyen leszögezte, hogy az Európai Bizottság Kijevvel intenzíven együttműködve dolgozik azon, hogy az ország teljesítse a tagsághoz szükséges reformokat. Méltatta egyúttal a „lelkesedést és a sebességet„, amellyel Ukrajna halad a reformok útján.

Forrás: Magyar Hírlap. MTI

https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20230712-ursula-von-der-leyen-ukrajnanak-meg-tovabbi-reformokat-kell-vegrehajtania-az-eu-es-a-nato-csatlakozashoz