Ursula von der Leyen: Szükség van további bevándorlókra

Forrás AFP, Frederic Sierakowski

Elnök Asszony kampány-beszéde meggyőzte a magyarokat arról, hogy nincs remény Ursula von der Leyen megújulására. (kpe)

Az Európai Bizottság elnöke minden év szeptember közepén beszédet mond az Európai Parlament teltházában, és elmondja az Európai Unió helyzetéről szóló beszédet, amely a következő 12 hónapra tervezett jogalkotási kezdeményezések előzetesét mutatja be. Az alkalom az EU munkaévének hivatalos kezdete, és egybeesik a nyári szünet utáni első plenáris üléssel.

Újraindult az élet az uniós berkekben a héten: miközben az Európai Parlament képviselői plenáris ülésükön újra asztalhoz ültek, szerda reggel a bizottsági elnökre szegeződik minden szem.

Ursula von der Leyen az Európai Unió helyzetéről tart beszédet (State of the Union), amelyben vélhetően a saját ciklusa alatt elért mérföldköveket igyekszik bemutatni – a koronavírus elleni küzdelemtől az ukrajnai háborúig.

A mai Uniónk azoknak az embereknek a jövőképét tükrözi, akik a második világháború után egy jobb jövőről álmodtak. Egy olyan jövőről, amelyben a nemzetek, a demokráciák és az emberek uniója közösen dolgozik azért, hogy mindenki békében és jólétben élhessen. Ők abban hittek, hogy a történelmi kihívásra Európa jelenti a választ. Amikor az új fiatal generációval beszélek, azt látom, hogy számukra ugyanez a jövőkép jelenti a jobb jövő zálogát, ugyanazt az égető vágyat látom arra, hogy valami jobbat építsenek. 

– fogalmazott Ursula von der Leyen az értékelőn. Hozzátette, hogy a bizonytalanságokra együtt kell választ találnia az EU-nak, ami ott kezdődik, hogy „kiérdemeljük az európaiak bizalmát”. Mint mondta, a következő mintegy 300 napban be kell fejezni azt a munkát, amelynek elvégzésére bizalmat kaptak a szavazóktól.

A bizottsági elnök köszönetet mondott a parlamentnek az egyik legambiciózusabb átalakulás megvalósításában játszott vezető szerepért, amelyre az Unió valaha is vállalkozott, ez pedig a Zöld Megállapodás.

És ez még azt megelőzően volt, hogy a világ a feje tetejére állt volna a világjárvány az európai földön kirobbantott brutális háború miatt. De csak nézzük meg, hogy hol tart Európa ma. Megláttuk, megszületett a Geopolitikai Unió, támogatjuk Ukrajnát, kiállunk Oroszország agressziójával szemben, reagálunk Kína határozott fellépésére és partnerségekbe invesztálunk. Mostanra az európai zöld megállapodás vált gazdaságunk központi elemévé, amely korábban soha nem látott ambiciózus célokat tűzött ki. Kijelöltük a digitális átállás útját, és globális úttörővé váltunk az online jogok terén. Történelmi jelentőségű a Next Generation EU eszköz, amely 800 milliárd euró értékű beruházást ötvöz reformokkal, a ma és a holnap számára tisztességes munkahelyeket teremtve megteremtettük az Egészségügyi Unió építőelemeit, elősegítve egy egész kontinens és a világ nagy részének beoltását. 

– jelentette ki von der Leyen, aki szintén példaként hozta fel, hogy az EU megkezdte a függetlenedést olyan kritikus ágazatokban, mint az energia, a mikrochipek vagy a nyersanyagok. Korszakalkotónak nevezte a nemek közötti egyenlőségért folytatott munkát is. Ahogy fogalmazott:

Munkánk azonban még korántsem ért véget, és folytatnunk kell az előrelépésre irányuló közös törekvést. Tudom, hogy ez a parlament támogatja a nők és lányok elleni erőszakkal szembeni küzdelemről szóló javaslatunkat. Ezt az alkalmat is megragadom, hogy elmondjam, szeretném, ha egy másik alapelvet is jogszabályba foglalnánk, a nem, az nem. Erőszakmentesség nélkül nem valósulhat meg valódi egyenlőség.

Az éghajlaváltozásra visszatérve von der Leyen megjegyezte, hogy négy évvel ezelőtt az európai zöld megállapodás volt a válasz a történelmi  éghajlatváltozási kihívásra. Az idei nyár a valaha mért legmelegebb nyár Európában, határozottan emlékeztetett erre bennünket, több uniós országot is erődtüzek sújtották az elmúlt hetekben.

Több bevándorlóra van szükség

Az Európai Bizottság elnök rámutatott arra, hogy a migrációval kapcsolatos munka azon a meggyőződésen alapul, hogy az egység elérhető közelségben van. A migrációs paktummal kapcsolatos megállapodás még soha nem volt ilyen közel, a Parlamentnek és a Tanácsnak történelmi lehetősége van arra, hogy a megállapodást tető alá hozza.

Mutassuk meg, hogy Európa képes hatékonyan és együttérzéssel kezelni a migrációt.– hívta fel a figyelmet, majd kiemelte, hogy a migráció fontos munkát igényel. 

És ez sehol sem olyan fontos, mint az embercsempészek elleni küzdelemben. Hazugságaikkal vonzzák a kétségbeesett embereket. És halálos útvonalakra terelik őket a sivatagon keresztül, vagy olyan hajókra, amelyek alkalmatlanok a tengerre. Ezeknek az embercsempészeknek a működési módja folyamatosan fejlődik. A jogszabályaink azonban több mint húsz évesek, és sürgős frissítésre szorulnak. Tehát új jogszabályokra és új irányítási struktúrára van szükségünk – jelentette be. Hangsúlyozta, hogy a Bizottság nemzetközi konferenciát fog szervezni az embercsempészet elleni küzdelemről.

A munkanélküliséggel kapcsolatban rávilágított, hogy a kis-és középvállalkozások 74 százaléka hiánnyal küzd, a turisztikai szezon csúcspontján az európai éttermek és bárok csökkentett nyitvatartással dolgoznak, mert nem találnak munkaerőt. 

Javítanunk kell tehát a munkaerőpiachoz való hozzáférést. A legfontosabb a fiatalok, a nők számára. És szükségünk van a képzett migrációra. – szögezte le. .

Célkeresztben a Kínából érkező elektromos autók

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szubvencióellenes vizsgálatot jelentett be a Kínából érkező alacsony költségű elektromos autók ügyében. Úgy vélte, az elektromos járművek ágazata a tiszta gazdaság szempontjából kulcsfontosságú iparág, amely hatalmas potenciállal rendelkezik Európa számára. A globális piacokat azonban most elárasztják az olcsóbb kínai elektromos autók. Árukat pedig a hatalmas állami támogatások mesterségesen alacsonyan tartják.

Ez torzítja a piacunkat. És mivel ezt nem fogadjuk el belülről, nem fogadjuk el kívülről. Így ma bejelenthetem, hogy a Bizottság szubvencióellenes vizsgálatot indít a Kínából érkező elektromos járművekkel kapcsolatban.Európa nyitott a versenyre, de nem a mélyre tartó versenyre. Meg kell védekeznünk a tisztességtelen gyakorlatokkal szemben

– szögezte le von der Leyen. Beszédében párhuzamot vont aközött, ami a múltban történt az európai napenergia-iparral, és aközött, ami a jövőben történhet az európai autóiparral, amelyek mindketten erős versenyhelyzettel néznek szembe kínai társaikkal. 

Az ukrajnai helyzet

Az Ukrajnában zajló háborúra rátérve Ursula von der Leyen kiemelte, hogy az ukrán emberek bízhattak európai polgártársaikban. Egy anyukát hozott fel példának, aki az EU területére vitte a kisfiát, majd visszament tudósítani a háború sújtotta országba, nemrég pedig egy ballisztikus rakéta végzett vele, amelyet orosz bűncselekménynek nevezett.

Ukrajna mellett fogunk állni minden lépésnél. Ameddig csak szükséges. A háború kezdete óta négymillió ukrán talált menedéket az Uniónkban. És azt szeretném mondani nekik, hogy most is ugyanolyan szívesen látjuk őket, mint azokban a végzetes első hetekben. Biztosítottuk, hogy hozzáférjenek a lakhatáshoz, az egészségügyi ellátáshoz, a munkaerőpiachoz és még sok máshoz. Európa válaszolt a történelem hívására. Ezért büszkén jelentem be, hogy a Bizottság javasolni fogja, hogy hosszabbítsuk meg az átmeneti védelem kiterjesztését az EU-ban élő ukránokra. Ukrajnának nyújtott támogatásunk továbbra is fennmarad.

– mondta, és hozzátette, hogy csak ebben az évben 12 milliárd eurót biztosítottak a bérek és nyugdíjak kifizetésére, segítették a kórházakat, iskolákat és egyéb szolgáltatásokat a fenntartásban. Emellett az EU felgyorsítja a lőszergyártást is, hogy segítsük Ukrajna lőszerkészletét, mert az országnak azonnal szüksége van lőszerre. 

De messzebbre is tekintünk. Ezért javasoltunk további 50 milliárd eurót négy év alatt beruházásokra és reformokra. Ez segíteni fog Ukrajna jövőjének építésében, hogy egy modern és virágzó országot építsen újjá. És ez a jövő jól látható. Ez a Ház hangosan kimondta: Ukrajna jövője a mi Uniónkban van. A Nyugat-Balkán jövője a mi Uniónkban van. Moldova jövője a mi Uniónkban van. És tudom, hogy az uniós perspektíva milyen fontos sok grúziai ember számára

– fűzte hozzá a bizottsági elnök. 

Jogállamisági biztosítékok

De a politikán és a geopolitikán túl el kell képzelnünk, hogy mi forog kockán – folytatta von der Leyen, aki szerint meg kell határoznunk a sikeres bővítés jövőképét, egy olyan teljes Uniót, amelyben több mint 500 millió ember él egy szabad, demokratikus és virágzó Unióban, és amelyben a fiatalok szabadon élhetnek, tanulhatnak és dolgozhatnak.

Amelyben élénk demokráciák élnek, ahol az igazságszolgáltatás független, az ellenzéki pártok tiszteletben tartják, és az újságírókat védik. Mert a jogállamiság és az alapjogok mindig is az Unió alapját fogják képezni – a jelenlegi és a jövőbeni tagállamokban. Ezért a Bizottság a jogállamisági jelentéseket kiemelt prioritásként kezeli. Mostantól szorosan együttműködünk a tagállamokkal az előrelépések és az aggályok azonosítása érdekében – és a következők érdekében ajánlásokat fogalmazunk meg az előttünk álló évre. Ez biztosította az elszámoltathatóságot a Parlament és a nemzeti parlamentek előtt. Lehetővé tette a tagállamok közötti párbeszédet. És ez eredményeket hoz. Hiszem, hogy ugyanezt megteheti a jövőbeli tagállamok számára is

– magyarázta beszédében von der Leyen.

Biztonsági kihívások

Ursula von der Leyen kitért arra is, hogy négy évvel ezelőtt még azt mondta, hogy ha belülről egységes az EU, akkor kívülről senki nem fogja elválasztani a tagállamokat.

Vérzik a szívünk, amikor látjuk, hogy a heves árvizek után milyen pusztító veszteségeket szenvedtek Líbiában és Marokkóban a földrengés után. Európa mindig készen áll arra, hogy minden lehetséges módon támogasson. Vagy gondoljunk a Száhel-övezetre, amely az egyik legszegényebb, de demográfiailag leggyorsabban növekvő régió. A katonai puccsok sorozata az elkövetkező években még instabilabbá teszi a régiót. Oroszország egyszerre befolyásolja és hasznot húz a káoszból. A régió pedig termékeny talajává vált a terrorizmus térnyerésének. Ez közvetlenül érinti Európát – biztonságunk és jólétünk szempontjából

– sorolta a biztonsági kihívásokat a bizottsági elnök. Kiemelte egyúttal, hogy Afrikával szemben tehát ugyanolyan egységesen kell fellépnünk, mint ahogyan Ukrajnával szemben is tettük. A legitim kormányokkal és regionális szervezetekkel való együttműködésre kell összpontosítanunk. És olyan kölcsönösen előnyös partnerséget kell kialakítanunk, amely az Európa számára közös kérdésekre összpontosít.

Egyes feltörekvő gazdaságok – folytatta – népességükkel és természeti értékeikkel együtt nélkülözhetetlen szövetségesek az EU számára. Európa mindig együtt fog működni velük a nemzetközi rendszer reformja és javítása érdekében. Az EU ezért vezető szerepet kíván vállalni a szabályokon alapuló rend igazságosabbá tételére és az egyenlőbb elosztásra irányuló erőfeszítésekben.

Ez azt is jelenti, hogy új és régi partnereinkkel együttműködve elmélyítjük kapcsolatainkat. És Európa ajánlata a Global Gateway-vel valóban egyedülálló. A Global Gateway átláthatóbb, fenntarthatóbb és gazdaságilag vonzóbb. Éppen a múlt héten jártam Újdelhiben, hogy aláírjam generációnk legambiciózusabb projektjét, az India-Közel-Kelet-Európa gazdasági folyosót. Ez lesz az eddigi legközvetlenebb kapcsolat India, az Arab-öböl és Európa között: Egy vasútvonallal, amivel 40 százalékkal gyorsabbá teszi az India és Európa közötti kereskedelmet. Egy villamosenergia-kábellel és egy tiszta hidrogénvezetékkel – a tiszta energiával való kereskedelem elősegítése érdekében Ázsia, Közel-Kelet és Európa között. Egy nagysebességű adatkábellel, amely összeköti a világ leginnovatívabb digitális ökoszisztémáit, és üzleti lehetőségeket teremtsen az út mentén.

– mondta Ursula von der Leyen, aki egyetlen dolgot kihagyott a beszédéből, mégpedig a saját politikai jövőjét. A bizottsági elnök hallgatott arról, hogy a jobbközép Európai Néppárt (EPP) vezető jelöltjeként kíván újra indulni. Von der Leyennek nagy eséllyel újabb ötéves mandátumot szerezhet, de hogy akarja-e vagy sem, egyelőre csak találgatások kérdése.

Forrás: Magyar Hírlap

https://magyarnemzet.hu/kulfold/2023/09/ursula-von-der-leyen-szukseg-van-tovabbi-bevandorlokra