Ursula von der Leyen: Működésképtelenné vált az európai árampiac

Forrás AFP, Frederic Sierakowski

Működésképtelenné vált az európai árampiac, ezért európai szinten van szükség a piac megreformálására – jelentette ki Ursula von der Leyen. Az Európai Bizottság elnöke erről a balti államok energiabiztonsági csúcstalálkozóján beszélt Koppenhágában. A megbeszéléseket követő sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy „a szél erejét használva távolodunk el az Oroszországból származó fosszilis tüzelőanyagoktól”.

Ursula von der Leyen bár a megújuló erőforrások fontosságáról, elsősorban a szélerőművek létesítéséről beszélt, elismerte:

az európai árampiac biztonságában jelentős szerepet játszanak továbbra is a szénerőművek.

Az európai zöld átmenet számára mindazonáltal 5,6 milliárd eurót különítenek el annak érdekében, hogy Európa megszabaduljon az orosz energiafüggőségtől – fogalmazott az elnök.

„Az árampiac hosszútávú, strukturális reformjait kell kidolgoznunk. Az árampiac ugyanis már nem egy működőképes piac, van ugyanis egy szereplője, Vlagyimir Putyin, aki megpróbáltja szisztematikusan tönkretenni és manipulálni. Ezért próbáljuk módosítani a piac összetételét” –  fejtette ki Ursula von der Leyen.

A megbeszéléseket követő sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy „a szél erejét használva távolodunk el az Oroszországból származó fosszilis tüzelőanyagoktól”.

Forrás: MTI, hirado.hu