Ursula von der Leyen hivatalosan is biztosnak jelölte Várhelyi Olivért

FORRÁS: MTI/MINISZTERELNÖKI SAJTÓIRODA/MINISZTERELNÖKI SAJTÓIRODA/SZECSŐDI BALÁZS

Az előző napi formális interjúkat követően Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke hivatalosan is biztosnak jelölte a magyar Várhelyi Olivért és a francia Thierry Bretont – erősítette meg kedden a brüsszeli testület szóvivője.

Mina Andreeva újságírói kérdésekre válaszolva arról számolt be, hogy von der Leyen alkalmasnak találta a két jelöltet, és levélben értesítette erről a döntéséről az európai uniós tagországok kormányait tömörítő tanácsot, így megkezdődhet a jóváhagyási eljárás az Európai Parlamentben (EP). Elmondta, Thierry Bretonnak továbbra is a belső piaci portfóliót szánják, a magyar és a román jelöltet illetően ugyanakkor nem kívánt nyilatkozni. A szóvivő emellett jelezte: von der Leyen ismét levelet küldött a román kormánynak, amelyben felhívta a figyelmet a helyzet sürgősségére, minthogy Bukarest a román kormányválság miatt még mindig nem nevezte meg új jelöltjét. Ursula von der Leyen újabb jelöltet vár Romániától a Viorica Dancila ügyvivő kormányfő által javasolt Victor Negrescu helyett – közölték az MTI szerint kedd este brüsszeli diplomáciai források. Névtelenséget kérő tisztségviselők arról számoltak be, hogy a jelenlegi romániai belpolitikai válság idején olyan jelölt nevét várják, aki mindegyik főbb pártnak elfogadható, márpedig Klaus Iohannis román elnök azonnal tiltakozását fejezte ki a délután megnevezett volt miniszter ellen, kiemelve, a leváltott kormánynak már nincs legitimitása bárkit is jelölni a brüsszeli testületbe.

A Népszava von der Leyen környezetéből származó információi szerint a német politikus akkor fog dönteni véglegesen a magyar, a francia és a még hiányzó román biztosjelölt tárcájáról, miután mindegyiküket jóváhagyta. A leendő magyar biztosnak eredetileg a bővítési és szomszédságpolitikai tárcát szánta, de ez még változhat.

MTI, 2019.10.29., NÉPSZAVA, 1. O., 4. O., 2019.10.30.