Ursula von der Leyen a mezőgazdaság sírásója az osztrák gazdák szerint

Fotó EPA, Patrick Seeger

Pattanásig feszült a helyzet Ausztriában az EU-Mercosur megállapodás miatt.

Felháborodtak az osztrák termelők, akik szerint az Európai Unió brüsszeli vezetése olyan kereskedelmi megállapodást támogat, amely szinte lehetetlen helyzetbe és jelentős versenyhátrányba hozza a gazdákat az uniós piacokon.

Ezt a V4NA nemzetközi hírügynökség adta hírül, amelyre a Magyar Nemzet hivatkozott. A davosi Világgazdasági Fórumon Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a Mercosur-megállapodás gyors végrehajtását szorgalmazta, ami miatt Ausztriában pattanásig feszült a helyzet. A gazdák elsősorban az Európai Unió vezetését hibáztatják azért, mert hamarosan lehetetlen helyzetbe kerülnek a piacon.

Az úgynevezett EU-Mercosur kereskedelmi megállapodásról – amelyet az Európai Unió a Mercosur-államokkal (Argentína, Brazília, Paraguay és Uruguay) kötött – már évek óta zajlanak a tárgyalások. Míg az unió elsősorban gépjárműveket, alkatrészeket, vegyi és gyógyszeripari termékeket szállít a térségbe, addig onnét főként mezőgazdasági termékek érkeznek a tagállamokba. Az egyezmény célja hivatalosan a kétoldalú kereskedelem és a beruházások növelése, valamint a vámok és a nem vámjellegű kereskedelmi akadályok csökkentése.  

Az osztrák gazdák most attól félnek, hogy a dél-amerikai olcsó áru elárasztja az uniós piacot, és nem tudják majd állni a versenyt. Szerintük felháborító, hogy míg nekik a szigorú uniós előírásokat kell követniük, ezáltal pedig a minőséget is tartaniuk kell, addig a dél-amerikai árukra nem vonatkoznak a szigorú szabályok. Így az ottani mezőgazdasági szereplők megtehetik, hogy sokkal gyengébb minőségű árut küldenek az unióba, jóval olcsóbban, mint az európai gazdák. 

Úgy vélik, hogy Ursula von der Leyen egyenesen az osztrák gazdák sírját ásta meg a megállapodás támogatásával. Ezzel egyetért az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) is. Gerald Hauser, az FPÖ politikusa a parlamentben kijelentette, hogy „ez a megállapodás a végső halálos csapást jelentené gazdáinknak, és egyúttal a dél-amerikai trópusi esőerdők fokozott erdőirtását is jelentené. Egy ilyen kereskedelmi megállapodás nem segítene senkinek, főleg nem az osztrák fogyasztóknak, sem a gazdáknak, kivéve néhány nagyvállalatot.” Az FPÖ politikusa megjegyezte azt is: „kristálytisztán látszik, hogy az Európai Bizottság kizárólag a világ pénzarisztokráciájának pártfogás-politikáját folytatja, míg a nemzetállamokat egyre inkább megfosztják hatalmuktól”.

Roman Haider, a párt európai parlamenti képviselője sem hagyta szó nélkül azt, hogy az Európai Bizottság ellehetetlenítené az osztrák gazdákat. Úgy vélte, a megállapodás tömegesen hátrányos helyzetbe hozná a gazdákat, akiknek rendkívül szigorú előírásokat kell követniük, és utat nyitna a megkérdőjelezhető körülmények között előállított élelmiszerek előtt. Sajnos az Európai Parlamentben néhány képviselő, például az osztrák kormánypártiak és az Európai Parlament alelnöke, Othmar Karas a megállapodás mellett foglaltak állást, ami megnehezítette, hogy az ország közösen lépjen fel a Mercosur-megállapodás ellen – jelentette ki a jobboldali politikus. Hozzátette: az egyezmény közvetlen támadás a mezőgazdaság és ezáltal a megélhetés biztosítása ellen, ezért annak végrehajtását meg kell állítani.

Forrás: Magyar Hírlap

https://www.magyarhirlap.hu/europai-unio/20230130-a-mezogazdasag-sirasoja-ursula-von-der-leyen-az-osztrak-gazdak-szerint