Ünnepi Könyvhét 2020

Fotó Femina

Amióta a vírus felütötte fejét,a szokatlan,furcsa, rendhagyó és hasonló jelzők mindennapossá váltak szóhasználatunkban,így az idei Ünnepi Könyvhét kapcsán megpróbálom nem használni ezeket a kifejezéseket.

2020-ban az Európai Örökség Napok / ez több mint ötven országot érint / és a Kulturális Örökség Napja keretében szeptember közepén , 17-től 20-ig került sor az Ünnepi Könyvhét megrendezésére.

171 kiadó és 530 új könyv várta az érdeklődőket , természetesen az online térben is. A változatos témák körül kiemelném,hogy sokan foglalkoztak a 100. évforduló kapcsán Trianonnal, de a szerzők frissességére jellemző,hogy a koronavírusról sem feledkeztek meg egyes írók.

Tisztiorvosi  ajánlásra elmaradt a Vörösmarty téren megszokott forgatag és jelentősen lecsökkentett a dedikálások száma is,ennek ellenére sok érdeklődőt vonzottak az események.

A világ fejlődik, változik, de még mindig sokan vannak,akik vágynak a nyomtatott betűkre, a könyvek olvasására. Talán Széchenyi István szavaira gondolnak sokan:

” A tudományos emberfő mennyisége a nemzet igazi hatalma. ”

A Polgári Kisgazdák is tudják, hogy a tudást, a műveltséget ma már nem csupán a könyvek közvetítik, de azt ma még nem lehet vitatni, hogy sokunknak ma is elengedhetetlen létszükségletünk a könyv  birtoklása ,lapozgatása ,olvasása.

 

Dr. Bakos Zoltán