Uniós ellenfeleink nem nyugszanak

ERŐLKÖDNEK. - A kép forrása: origo.hu

Sargentini: Az EPP-nek meg kell kezdenie az etikai nagytakarítást / CDU-politikus: Minden Budapest felől érkező jel arra mutat, hogy a kilépésre készülnek.

Már-már irracionális az a gyűlölködés, ami a bevándorláspártiak Magyarországgal szemben folytatnak.  (KPE)

A szövegközi kép a Keleti Pályaudvar előtt készült 2015-ben. Ebből elég volt egyszer. – A kép forrása: magyarhirlap.hu

 

Nem elegendő, hogy az Európai Néppárt (EPP) foglalkozik a Fidesz tagságának kérdésével, meg kell kezdenie végre az etikai nagytakarítást, és kérdőre kell vonnia Orbán Viktort, hogy milyen viszonyt kíván ápolni a pártcsaláddal és hogyan viszonyul az EPP által képviselt politikához – jelentette ki Judith Sargentini holland zöldpárti képviselő Brüsszelben újságíróknak. A politikus elmondta: nem várható, hogy az Európai Néppárt kizárja soraiból a Fideszt szerdai politikai közgyűlésén. Nem elég, amit Manfred Weber, az Európai Parlament néppárti frakciójának vezetője a Fidesz jobb útra térítése érdekében csinál. Webernek egyértelmű döntést kell hoznia, hogy merre kormányozza az EPP-t,

hagyja-e annak jobbratolódását – közölte Judith Sargentini. A képviselő elmondta: noha az Európai Unió Tanácsa nagy jelentőséget tulajdonít a demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok fenntartásának, nem teljesíti ígéreteit, ha nem tudja „behúzni a vészféket”, hagyva így, hogy egy tagállam kormánya következmények nélkül sértse meg rendszerszinten az Európai Unió alapértékeit. Orbánnak, noha tett gesztusokat, vissza kell térnie a demokrácia útjára. Ezért a nyilvánosság felhasználásával nyomást kell gyakorolni az uniós tanácsra és a tagállamokra – tette hozzá. A politikus emlékeztetett arra, hogy fél évvel az általa jegyzett jelentés elfogadása után nem történt semmilyen lényegi intézkedés az ügyben. Az Index EU-ro-logus blogja szerint Judith Sargentini úgy fogalmazott: „berendeltük a román elnökséget”, hogy tegyen egy helyzetjelentést, eddig milyen lépéseket tett az ügyben. „Minden Budapest felől érkező jel arra mutat, hogy a kilépésre készülnek” – mondta tegnap a Reutersnek a Fideszről Andreas Nick, a CDU Magyarországért felelős politikusa. „Olyan, mintha könyörögnének a kirúgásért” – folytatta Nick. A német politikus a hírügynökségnek mesélt egy találkozóról is egy meg nem nevezett fideszes politikussal, aki, miután Nick támogatásáról biztosította a Budapestről Bécsbe űzött CEU-t, azt kérdezte tőle, vajon őt is Soros György fizeti-e. Ajtót mutattam neki” – reagált Nick. Váratlan fejleményként Sebastian Kurz osztrák kancellár és Annegret Kramp Karrenbauer, a német CDU elnöke is ott lesz a kormánypárt sorsáról döntő mai gyűlésen – tudta meg a Népszava. A lap információi szerint az EPP-elnökség asztalán egy olyan előterjesztés is fekszik, amely a Fidesz ideiglenes, néhány hónapra szóló felfüggesztését kezdeményezi. A szankció az EP-választásig vagy valamivel tovább, akár fél évig is eltarthatna. Az EPP több feltételt szabna a magyar tagpártnak, amelyet határidőre teljesítenie kéne a maradáshoz. A hvg.hu vette észre, hogy hosszú interjút adott a Die Welt című német lapnak Balog Zoltán, egykori emberi erőforrás miniszter, aki a német-magyar kapcsolatokról és az Európai Néppártban várható döntésről is beszélt. Elmondása szerint még soha nem álltak ilyen közel a szakításhoz, de ha valóban komolyra fordulnak a dolgok, azzal mindét fél sokat veszíthet. Az MSZP által alapított Radikális Európai Demokraták mozgalma átnevezte az Európai Néppártot (European People’s Party, EPP) a brüsszeli Parlamentben – írja a 24. hu. Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő Facebook-oldalán közzétett bejegyzés szerint Mester Barnabás EP-képviselőjelölt olyan plakátokat ragasztott ki, amelyeken Orbán Viktor szerepel azzal a felirattal, hogy „OPP: Orbán’s People’s Party”.

Az alsó szövegközi kép: a migránsterror lengyel áldozatára emlékeznek. – A kép forrása: tilkiattila.hu

„Szerdán kiderül, hogy az európai jobboldal végleg megszabadul-e Putyin trójai falovától, a Fidesztől. A magát befolyásosnak gondoló pártcsalád egyelőre úgy tűnik, hogy érdemben nem tud mit kezdeni egy antidemokratikus kormánypárttal a sorai között” – írta bejegyzésében Ujhelyi István. A felvidéki Magyar Közösség Pártja (MKP) elutasít minden olyan javaslatot, amely arra irányul, hogy kizárják a Fideszt az EPP-ből, vagy felfüggesszék a tagságát – tudatta a párt kedden az MTI-hez is eljuttatott sajtóközleményében. Kocúr

László, az MKP pártigazgatója hangsúlyozta: az MKP azon a véleményen van, hogy a pártcsaládon belüli legkomolyabb vitákat is párbeszéddel kell megoldani.(Forrás: MTI; index.hu)