Ukrán tisztségviselők: Megkezdődött a civilek evakuálása Szumiból és Irpinből, Oroszország kész szerda délelőtt humanitárius folyosókat nyitni öt ukrán városban

hirtv.hu

Megkezdődött kedden a civilek evakuálása az északkelet-ukrajnai Szumi városból és Irpin kijevi peremkerületből – adták hírül ukrán tisztségviselők. Előtte az orosz és az ukrán tisztségviselők megállapodtak abban, hogy humanitárius folyosókat alakítanak ki a civilek menekülési lehetősége érdekében az orosz hadsereg által ostromlott városoknál.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) keddi közlése szerint már elérte a kétmilliót az Ukrajnából elmenekültek száma – írta az MTI.


Oleh Nyikolenko külügyi szóvivő közölte: Mariupolnál ismét megsértették a város evakuálására szolgáló tűzszünetet. “Orosz erők lövik a humanitárius folyosót Zaporizzsja és Mariupol között” – állította Nyikolenko. Az orosz fél egyelőre nem reagált erre az értesülésre. Ihor Terekov, Harkiv polgármestere az amerikai CNN hírtelevíziónak adott nyilatkozatában azzal vádolta meg az orosz csapatokat, hogy szándékosan ágyúzzák a város polgári infrastruktúráját. Orosz katonai repülőgépek több kelet- és közép-ukrajnai várost bombáztak keddre virradóan, Kijev külvárosait pedig tüzérségi támadás érte – tájékoztattak ukrán tisztségviselők. Ukrajna azt állítja, hogy több mint 11 ezer orosz katona halt már meg a háborúban. Oroszország 500-ét erősítette meg.

Az orosz erők moszkvai idő szerint szerda délelőtt 10 órától (közép-európai idő szerint 8 órától) készek humanitárius folyosókat biztosítani, hogy az emberek elhagyhassák Kijevet és négy másik várost – idézett a TASZSZ hírügynökség kedden egy magas rangú orosz tisztségviselőt. A Kijev, Csernyihiv, Szumi, Harkiv és Mariupol humanitárius folyosóiról szóló információkat elküldik Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettesnek – mondta Mihail Mizincev orosz vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős tárcaközi koordinációs parancsnokság és az orosz Nemzeti Védelmi Irányítási Központ vezetője. Mizincev korábban azt mondta, hogy az ukrán hatóságok a harcok által érintett területekről csak egy polgári evakuálási útvonalat hagytak jóvá a javasolt tízből, köztük ötöt a Kijev által ellenőrzött terület felé.

MTI