„Ukrajna megérdemli a tiszteletet” – háborog Zelenszkij a NATO-csúcs miatt

Fotó atlasz.hu

Az ukrán elnök úgy fogalmazott, „úgy tűnik, nincs készség sem arra, hogy Ukrajnát meghívják” a szövetségbe.

A vilniusi NATO-csúcs első napján erős kijelentéseket tartalmazó bejegyzést tett közzé Twitter-oldalán Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Mint fogalmazott, „nagyra értékeljük szövetségeseinket. Értékeljük közös biztonságunkat. És mindig értékeljük a nyílt beszélgetést. Ukrajna képviselteti magát a vilniusi NATO-csúcstalálkozón. Mert ez a tiszteletről szól”.

Majd azzal folytatta, „Ukrajna is megérdemli a tiszteletet. Most, a vilniusi út során olyan jeleket kaptunk, hogy bizonyos ügyekben Ukrajna nélkül tárgyalnak”.

Ezután hangsúlyozta, 

„ez a megfogalmazás a NATO-tagságra való meghívásról szól, nem pedig Ukrajna tagságáról”.

„Homályosak” a meghívás feltételei is

Zelenszkij „példátlannak és abszurdnak” nevezte, hogy sem a meghívásra, sem Ukrajna tagságára nincs időkeret meghatározva. „Miközben még Ukrajna meghívására is homályos megfogalmazást fűznek a »feltételekről«” – hívta fel a figyelmet.

Leszögezte, „úgy tűnik, nincs készség sem arra, hogy Ukrajnát meghívják a NATO-ba, sem arra, hogy a szövetség tagjává tegyék”.

Ez azt jelenti az ukrán elnök szerint, hogy „az Oroszországgal folytatott tárgyalásokon egy ablakot hagynak arra, hogy Ukrajna NATO-tagságáról alkudozzanak. Oroszország számára pedig ez motivációt jelent a terror folytatására”.

„A bizonytalanság gyengeség. És ezt nyíltan meg fogom vitatni a csúcstalálkozón” – zárt a bejegyzését Volodimir Zelenszkij.

Forrás: mandiner.hu

https://mandiner.hu/kulfold/2023/07/ukrajna-megerdemli-a-tiszteletet-haborog-zelenszkij-a-nato-csucs-miatt?utm_source=hirkereso&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator