Ukrajna kiutasított egy beregszászi magyar konzult

Ukrajna kiutasított egy beregszászi magyar konzult / Válaszlépésként Magyarország is kiutasít egy ukrán konzult.

Az ukrán külügyminisztérium nemkívánatos személlyé nyilvánított egy beregszászi magyar konzult, akinek 72 órán belül el kell hagynia az ország területét. A Keskeny Ernő kijevi magyar nagykövetnek átadott jegyzékben a kijevi tárca közölte: a beregszászi diplomata a tisztségével összeegyeztethetetlen tevékenységet folytatott, ezért a konzuli kapcsolatokról szóló 1963-as bécsi egyezménnyel összhangban távoznia kell az országból. A közleményben nem szerepel a kiutasított konzul neve. Az ukrán külügyminisztérium szerint
a kijevi vezetés arra számít, hogy a magyar fél a továbbiakban tartózkodni fog mindenfajta barátságtalan lépéstől az Ukrajnához fűződő kapcsolatokban, a kiküldött tisztségviselői pedig a törvénysértésektől. Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter később lezárt kérdésnek nevezte a beregszászi magyar konzul kiutasítását.
Mint közölte: már csak a konzul távozásának „technikai megvalósítása maradt hátra, továbbá a konzultációk Magyarországgal arról, miként valósul meg a jövőben a konzuli szolgáltatások teljes spektruma Ukrajnában.
Klimkin kijelentette: nem áll szándékában a magyar-ukrán kapcsolatok elmérgesítése, szavai szerint Ukrajna stratégiája a konstruktív és következetes párbeszéd Magyarországgal.
Ukrajna intézkedésére tett arányos válaszlépésként Magyarország kiutasít egy ukrán konzult – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtöki sajtótájékoztatóján. Tudatta: csütörtökön bekérették a tárcához a budapesti ukrán nagykövetet, és közölték vele, hogy 72 órán belül el kell hagynia Magyarországot
egy, a budapesti ukrán nagykövetségen dolgozó konzulnak. Szijjártó Péter hangsúlyozta: Magyarország a jó kapcsolatokban érdekelt minden szomszédos országgal, de az elmúlt hónapokban Ukrajna folyamatosan élezte a konfliktust Magyarországgal. Kiemelte: az Ukrajna területéről kiutasított magyar konzul semmilyen jogszabály ellen nem vétett.
Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke szerint a beregszászi magyar konzul nemkívánatos személlyé nyilvánítása tovább élezi a Magyarország és Ukrajna közötti feszült viszonyt. Csütörtöki sajtótájékoztatóján a DK frakciószóvivője, Gréczy Zsolt az ügy kapcsán azt közölte: Magyarországnak az az érdeke, hogy a két ország viszonya rendezett legyen. A DK kiáll az Ukrajnában élő
magyarok mellett, de ez nem jelenti azt, hogy a diplomáciai viszonyokat egyoldalúan át lehetne írni – tudatta a frakciószóvivő. Az LMP elfogadhatatlannak tartja a beregszászi magyar konzul kiutasítását, és elítéli „az ilyen eljárásokat”.
Eközben az ukrán parlament csütörtökön első olvasatban elfogadta az ukrán, mint államnyelv működésének biztosításáról szóló törvényjavaslatot, mely az UNIAN ukrán hírügynökség ismertetése szerint kimondja, hogy Ukrajnában az egyetlen állami és egyetlen hivatalos nyelv az ukrán. Az államnyelv nyilvános elhanyagolása, illetve megsértése büntetőjogi felelősséget von maga után, amelynek büntetési tétele a pénzbírságtól egészen a három évig terjedő szabadságvesztésig terjedhet. Az előterjesztés egyebek mellett kötelezővé teszi az ukrán nyelv használatát az oktatási intézményekben és az oktatásban egyaránt.
A jelenlegi feszült magyar-ukrán viszony nincs hatással a kárpátaljai magyar közösség anyaország általi támogatására, a magyar kormány továbbra is ki fog állni a kárpátaljai magyarság mellett – jelentette ki Potápi Árpád, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára csütörtökön Beregszászon, ahol magyar kormánytámogatással felújított Tanítók Házát és magyar óvodát adott át.

(MTI)

A Kisgazda Polgári Egyesület Szabolcs- Szatmár -Bereg megyei szervezete, Simon Miklós vezetésével – eddig is és a jövőben is minden lehetséges támogatást meg kíván adni a Kárpátalján kitartó magyaroknak. A KPE országos elnöksége teljes támogatásáról biztosítja  a Szabolcs- Szatmár -Bereg megyei szervezetét és annak vezetőjét.

Dr. Turi-Kovács Béla elnök