Ukrajna elzárná az orosz gáz útját Európába

Fotó origo.hu

Magyarország ellátása nincs veszélyben, Ausztria és Szlovákia viszont bajba kerülhet.

A Financial Timesnak adott interjújában Herman Galuscsenko ukrén engergiaügyi miniszter úgy nyilatkozott, hogy „kicsi az esélye” annak, hogy Kijev és Moszkva megállapodjon a 2019-ben aláírt ötéves tranzitszerződés megújításáról – annak ellenére, hogy az Ukrajnán keresztül vezető útvonal Európa teljes gázimportjának közel 5 százalékát adja.

„Tényleg nem tudom elképzelni, hogyan lehetne kétoldalúan megoldani” – mondta Galuscsenko arra a kérdésre, hogy Ukrajna hajlandó lenne-e újratárgyalni a megállapodást Moszkvával. „Elmondhatom, hogy

arra készítjük a rendszerünket, hogy a szállítások csökkenni fognak” – tette hozzá.

Magyarországnak viszont nincs félnivalója az ukrán döntés miatt, hiszen hazánkba 2021 óta nem Ukrajnán, hanem Szerbia felől a Török-áramlaton keresztül jut el a Gazpromtól vásárolt földgáz. 

Nincs ilyen jó helyzetben viszont Ausztria és Szlovákia. Az ICIS energetikai tanácsadó cég adatai szerint Ausztria gázimportjának mintegy felét az Ukrajnán keresztül érkező gáz tette ki májusban, míg Szlovákiában ez az adat 95 százalék volt.

Ukrajna még tovább emelné az EU-ba irányuló olajszállítás tranzitdíját

Tovább nyerészkedne Kijev az orosz olajon.

Az ukrán energetikai miniszter szerint „Európa viszonylag felkészült” az Ukrajnánk keresztüli gázszállítás további csökkenésére.

Az Európai Bizottság nem kívánt nyilatkozni arról, hogy megpróbál-e tárgyalásokat kezdeményezni Oroszországgal a szerződés megújításáról – írta a lap. 

A Financial Times szerint a globális gázpiacok szűkössége miatt a szállítás akár csak kis százalékának kiesése is növelheti az árakat az egész kontinensen.

Forrás: mandiner.hu

https://mandiner.hu/cikk/20230623_ukrajna_elzarna_az_orosz_gaz_utjat_europaba