Újranyitott kincs: a Román Csarnok

MTI-fotó: Mónus Márton

A Polgári Kisgazdák mindig csodálattal tekintettek kulturális javainkra. Ezzel természetesen magam is így vagyok és éppen ezért szégyenkezve mi is kissé, hiszen az elmúlt heteket leszámítva évtizedeken keresztül nem tudtam arról, hogy a Szépművészeti Múzeumban létezik a Román Csarnok.

A megkezdett rekonstrukciós munkák első részeként most vált látogathatóvá a II. világháborúban súlyosan megsérült és azóta a látogatók elől elzárt Román Csarnok.

A 18 méter magas és hatalmas alapterületű helyiség oszlopokkal és pillérekkel tagolt, annak gazdag festészeti dekorációját 1903-ban és 1904-ben Reissmann Károly Miksa és Glaser János készítették, most pedig 70 restaurátor több, mint egy éven keresztül dolgozott a teljes helyreállításon.

Jelenleg csak rövid ideig, 2018. Húsvétjáig látogatható a megújult csarnok, méghozzá ingyenesen, majd a tervek szerint 2018. októberétől véglegesen birtokba vehetik a művészeteket kedvelők.

Az elmúlt hosszú évek alatt bőven volt időnk elgondolkodni azon, hogy a vörös évtizedek mi mindent vettek el életünkből és a Román Csarnok újranyitása – egyebek mellett – arra is ráébresztett, hogy a kultúra terén is mi mindent kellett nélkülöznünk.

Mindenki átgondolhatja azt, hogy polgári kormányunk mostani 8 esztendeje alatt hány olyan építészeti, kulturális létesítmény rekonstrukciójára került sor, melyek évtizedekig csupán használaton kívüli szégyenfoltok voltak.

Örömmel tölt el, hogy teljes pompájában csodálhatjuk újból a Várkert Bazárt, lehetünk tanúi a Budai Vár megújulásának, várhatjuk a Liget Projekt keretében elkészülő létesítményeket, de természetesen nem csupán a Fővárosban, hanem vidéken is, de a jelenlegi határokon kívüli, magyarlakta területeken is templomok, kastélyok, múzeumok és hasonló közösségi létesítmények újulnak meg.

Ennek egyik példája az Arany Emlékév zárásaként Áder János Köztársasági Elnökünk által átadott Csonka Torony Nagyszalontán, mely immár megújult külsővel és új kiállítással várja az érdeklődőket.

Fogadjuk örömmel az elérhetővé vált szépségeket, és ki-ki a maga ereje szerint tegyen meg mindent azért, hogy a fejlődés e téren is tovább folytatódhasson.

Dr. Bakos Zoltán