Újranyitja debreceni üzemét az ország egyik legnagyobb építőanyag-gyártója

Fotó: dehir.hu

A 2014-ben bezárt üzemegység újbóli megnyitását elsősorban az építőanyagok iránti hazai és külföldi kereslet meredek emelkedése indokolja. A cég a beruházás megvalósításával összesen 23 új munkahelyet hoz létre az év folyamán. A debreceni gyárral együtt az LB-Knauf immár négy magyarországi termelőegységgel tudja teljesíteni a megrendeléseket.

Kétszámjegyű árbevétel növekedést produkált 2017-ben Magyarország egyik meghatározó építőanyag-gyártója, a Lasselsberger-Knauf Kft. (LB-Knauf). A veszprémi székhelyű cég belföldön 27,5 százalékkal teljesítette túl a 2016‑os esztendőt, árbevétele így tavaly év végén megközelítette a 9 milliárd forintot. A horvátországi és romániai leányvállalatokkal rendelkező LB-Knauf konszolidált eredménye szintén a várakozásokon felül alakult, amiben nagy szerepet játszott, hogy Horvátországban 60, Romániában pedig közel 10 százalékkal nőttek az értékesítési adatok.

Veit Tamás, a cég ügyvezető igazgatója további emelkedésre számít az elkövetkezendő években az építőanyagok iránti belföldi kereslet terén.

„Az állami beruházások mellett a lakosság és a gazdasági szereplők fokozódó építkezési aktivitása is hozzájárul az emelkedő trendhez, így a 2018-as üzleti tervünkben már több mint 10 milliárd forintos árbevétellel számolunk. A növekvő igények kielégítésére azonban a rendelkezésre álló kapacitások nem elegendőek, ezért szükségessé vált, hogy a jelenleg is működő Bugyi, Veszprémi és Balatonfűzfői gyárak mellé egy további termelő egységet is üzembe állítsunk” – nyilatkozta Veit Tamás.

A cég vezetése ennek megfelelően úgy döntött, hogy idén tavasszal újranyitja a debreceni építőanyag gyárat, amelyet 2014 elején a magyar építőipar több évig tartó visszaesése miatt zártak be.

A tesztüzem – a néhány hónapos előkészületet követően – április elején kezdődött, az első kiszállításokra a hónap második felében kerül sor. A gyár két műszakban fog termelni, termékportfóliója közel megegyezik a Bugyiban gyártott termékekkel (hidegburkolási ragasztók, hőszigetelő ragasztók, vakolatok, habarcsok, esztrichek).

Az LB-Knauf külföldi terjeszkedésével kapcsolatos fejlemény, hogy tavaly év végén kezdte meg működését a cég második horvátországi gyára a Zadar közeli Zapužane településen. A 2017 januárjában indult, zöld mezős beruházásként megvalósult fejlesztés eredményeként az LB-Knauf horvát leányvállalata ennek az üzemnek a segítségével tudja kiszolgálni a dalmát tengerpart és Bosznia-Hercegovina nyugati részének építőanyag igényét.

A Lasselsberger-Knauf Építőanyagipari Kft. Magyarországon és a környező országokban építőipari termékek gyártásával és forgalmazásával foglalkozó piacvezető vállalat. A magyarországi gyártók között az egyik legszélesebb termékportfoliót kínálja a színező- és az alapvakolatoktól a hidegburkolási termékekig, melyek lehetővé teszik a minőségi alapanyagok felhasználását az új építésű és felújítandó épületek esetén egyaránt.

A cég tulajdonosai a Lasselsberger és a Knauf család. A Lasselsberger család tulajdonában számos építőanyag-ipari vállalkozás van Magyarországon, Ausztriában és a környező országokban, a Knauf család a világ minden részén több mint 110 üzemet mondhat magáénak.

(dehir.hu)