Újraindítja a kereskedelmi tárgyalásokat az Egyesült Államok és Kína

Fotó Wikipédia

Donald Trump amerikai elnök szombaton Oszakában megerősítette a Hszinhua kínai állami hírügynökség korábbi értesülését, és elmondta, hogy nem emeli a kínai importáruk vámját, amíg zajlanak az újrakezdett kereskedelmi tárgyalások a felek között. Az amerikai elnök a világ 19 legnagyobb fejlett és felzárkózó gazdaságát, valamint az Európai Uniót összefogó G20 csoport oszakai csúcstalálkozóján egyezett meg Hszi Csin-ping kínai államfővel a kereskedelmi tárgyalások újraindításáról.

A G20 csoport országainak vezetői kétnapos csúcstalálkozójuk után kiadott zárónyilatkozatukban hangsúlyozták, hogy a nemzetközi kereskedelem és befektetés fontos motorja a növekedésnek, a termelékenységnek, az innovációnak, a munkateremtésnek és a fejlődésnek. A résztvevők megerősítették, hogy támogatják a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) reformját, javítandó a szervezet működését. Az Index arról ír: a zárónyilatkozat tükrözte azt a megosztottságot, amely az Egyesült Államok és a többi tagország között fennáll a klímaváltozás elleni harcban. A lap szerint az oszakai csúcstalálkozó résztvevői továbbá kötelezettséget vállaltak arra, hogy a nők egyenjogúságának megteremtésére és a nemi hovatartozásból eredő különbségek csökkentésére fognak törekedni a foglalkoztatásban, az oktatásban és az üzleti szférában.

Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető vasárnap találkozik egymással a Koreai-félszigetet kettéválasztó demilitarizált övezetben (DMZ) található Panmindzson falujában – jelentette be Mun Dzse In dél-koreai elnök Szöulban. Az amerikai elnök a G20-országcsoport oszakai találkozója után kezdett megbeszéléseket a dél-koreai államfővel. Mun Dzse In a tervezett találkozót történelmi eseménynek nevezte.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint az G20-ak oszakai csúcstalálkozóján nem születtek ugyan átütő erejű döntések, de fontos, hogy minden résztvevő megerősítette a világkereskedelem fejlődése iránti elkötelezettségét, és arra jutott, hogy szembe kell szállni a terrorizmussal kapcsolatos információk internetes terjesztésével. Putyin a kétnapos találkozó végén, szombaton azt mondta, hogy a kételyekre rácáfolva a tárgyalássorozat megerősítette a G20-as formátum létjogosultságát. A Donald Trump amerikai elnökkel előző nap tartott másfél órás megbeszéléséről azt mondta: jó, gyakorlatias és rugalmas volt, tárgyaltak a gazdasági kapcsolatokról, amelyek állapota jelen pillanatban nem kielégítő. A 444.hu azt írja, a csúcstalálkozó után tartott sajtótájékoztatón Putyin több kérdést is kapott a melegek és a melegjogok oroszországi helyzetével kapcsolatban, ezen a téren ugyanis komoly kritikák érik Oroszországot, melyekre válaszolva az orosz elnök közölte, neki semmi problémája nincsen az LMBTQ-emberekkel, és úgy folytatta: „Már 5 vagy 6 nem van.

Transzformerek… transz… nem is értem”.

MTI, INDEX.HU, 444.HU, MTI