Újra pályázhatnak a gazdák

Fotó: Havran Zoltán

További 21 milliárd forint vidékfejlesztési forrás sorsáról döntött az Agrárminisztérium júniusban. Az elmúlt hónapban 17 felhívás keretében 634 pályázatot hoztak ki nyertesnek a bírálók. Bár a rendelkezésre álló keret jelentős része már kimerült, a következő hónapokban újabb pályázatokat hirdetnek meg az eddig fel nem használt források terhére.

Újabb vidékfejlesztési pályázatokról született döntés júniusban. Kis Miklós, az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára tegnap közölte: összesen 17 felhívás 634 pályázatáról hoztak támogató döntést a bírálók.

A nyertes projektek értéke meghaladja a 21 milliárd forintot. Ezzel az államtitkár tájékoztatása szerint 1258 milliárd forintra nőtt a Vidékfejlesztési program keretéből lekötött összeg, ami a 2020-ig rendelkezésre álló forrás mintegy 97 százalékát teszi ki. Az államtitkár jelezte: júniusban döntöttek a helyi piacok és a közétkeztetés fejlesztésére beérkezett pályázatokról. A felhívás keretösszege 12,6 milliárd forint volt.

A pályázók összesen 783 kérelmet nyújtottak be, a támogatási igény pedig megközelítette a 20 mil­liárd forintot. Az irányító hatóság ebből eddig 336 pályázatot hozott ki győztesként, a megítélt összeg pedig mintegy 7,8 milliárd forint volt. – A támogatásnak köszönhe­tően helyi termelői piacok vagy vásárterek kialakítása, illetve közkonyhák fejlesztése valósulhat meg – hívta fel a figyelmet Kis Miklós.

A távirati iroda tudósítása szerint emellett újabb 84 pályázó kérelmét támogatták, akik főleg falusi turizmus fejlesztésére több mint 3,3 milliárd forint támogatást fordíthatnak. Az élelmiszeripari fejlesztéseket célzó felhívás keretében is bíráltak el újabb pályázatokat, a megítélt támogatás értéke eléri a kétmilliárd forintot.

Az állattartók is örülhettek, hiszen a telepek korszerűsítésére benyújtott kérelmek közül további 13 projekt nyert támogatást, amelyek összege megközelíti az 1,7 milliárd forintot. A kertészetek is jó hírekkel zárhatták a jú­niust, az ágazat fejlesztéseit célzó programon belül az eddig elbírált pályázatok mellett további 71 projekt nyert támogatást, csaknem egymilliárd forint értékben.

Nem maradtak ki a sorból a fiatal mezőgazdasági termelők sem. Az ifjú gazdák pályázatai közül újabb 53 nyert mintegy 660 millió forint támogatást.

Kis Miklós közölte azt is, hogy az eddig fel nem használt források terhére a közeljövőben újabb felhívásokat hirdetnek meg. Az élelmiszer-feldolgozás és a borászat fejlesztéseit így további 50 milliárd forint szolgálja majd, míg az ökológiai termelésben érdekelt gazdálkodók számára 15-20 milliárd forintos kerettel nyitnak pályázatot.

Az államtitkár jelezte ugyanakkor, hogy a tervezett kiírásokon felül is vannak még nyitott vidékfejlesztési felhívások, a gazdálkodók mintegy 300 milliárd forint támogatási keretből nyerhetnek támogatást.

(Magyar Idők)