Újra módosulnak a szociális és gyermekvédelmi tárgyú rendeletek

Fotó: babafalva.hu

A szociális és a gyermekvédelmi munka az élet azon területei, melyek mindig igénylik a megfelelő aktualitást, így semmi rendkívüli nincs abban, ha ezen jogszabályok talán az átlagnál is többször módosulnak.

Az emberi erőforrások minisztere 1/2021. EMMI számú rendelete január első napjaiban jelet meg, döntő részében már hatályba is lépett, pár szakaszát viszont csak 2022. január 1-től kell alkalmazni.

A jövőben a gyermekvédelmi gyám  a megfelelően fejlett gyermeknek át kell adja telefonszámát, e-mail címét annak érdekében, hogy   kapcsolattartás biztosított legyen.

A fogyatékossági tanácsadás keretében a fogyatékos személy és családtagjai számára kell kellő információt nyújtani, a szociális készségeket fejleszteni kell, és klubfoglalkozást, sorstársi csoportokat kell működetni.

Meghatározták, hogy a fogyatékosügyi tanácsadás során mely szervekkel kell együttműködni, kapcsolatot tartani.

Bántalmazott gyermekek esetében orvos, pszichiáter, pszichológus által történő vizsgálatot kell biztosítani, ezen eseményekről kép-és hangfelvételt kell készíteni.

Hosszas felsorolás tartalmazza, hogy személyes gondoskodást nyújtó szociális intézményeknek milyen szakmai feladatai vannak, és melyek működésük feltételei. Ezek megvalósítása nem egyszerű, ezért a fenntartó csak 2024. január 1-től köteles mindezeknek megfelelni.

A Polgári  Kisgazdák mindenkor különös figyelemmel fordulnak a jövő nemzedéke, a gyermekek felé, és támogatunk minden  olyan intézkedést, mely az ő érdekükben történik.

Dr. Bakos Zoltán