Újra fellángolt az Egyesült Államokban az abortuszvita

Forrás behir.hu

Az Egyesült Államokban 26 szövetségi állam törölheti el a nők abortuszjogát, miután kiszivárgott a Legfelsőbb Bíróság állásfoglalása, amely szerint a művi terhességmegszakítás az egész országban érvényes, alkotmányos jog. A hírre több nagyvárosban tüntetések indultak meg.

Még nincs meg a döntés, de a tüntetők már kész tényként kezelik: a konzervatív bírói többségű amerikai Legfelsőbb Bíróság visszavonja a Roe kontra Wade ügyben született 1973-as precedenst, amely értelmében az abortusz alkotmányos szabadságjog az Egyesült Államokban.

Hiába az egyéni szabadságjogok hazája az Egyesült Államok – vagy legalábbis szereti magáról ezt képzelni –, mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy akár 26 szövetségi állam vonhatja meg a jövőben a jogot nőktől.

Az abortuszjog nemcsak az Egyesült Államokban, de különösen ott a múltban is erőszakos szembenálláshoz vezetett az úgynevezett pro-life, életpárti és a nők saját döntési joga mellett kampányolók között.

Előbbiek táborába tartozott Donald Trump volt elnök, aki nem rejtette véka alá, hogy azért is delegál – jogával élve – konzervatív bírákat a Legfelsőbb Bíróságba, mert akkor a meggyőződését kifejező döntések születhetnek. Mivel a bírák halálukig ülnek a testületben, a liberálisok és konzervatívok arányát meghatározó elnöki kinevezések évtizedekre megpecsételhetik az amerikai joggyakorlatot.

A Legfelsőbb Bíróság száznál is több oldalból álló állásfoglalás-tervezete, illetve annak kiszivárogtatása bombaként robbant a héten az amerikai médiában. Több nemzedék óta ez a leginkább vitát kavaró potenciális döntés. A terhességmegszakítást ellenző államok várható tilalmai arra kényszeríthetik amerikai nők ezreit, hogy más államokba vagy akár külföldre utazzanak drága költségen a műtétért. Emellett bezárnának a nők fele által használt terhesség-megszakító klinikák.

Egyes, már kész tanulmányok szerint a tiltások bizonyos államokban 20 százalékkal csökkentenék az abortuszok és 4 százalékkal növelnék a születések számát.

„Az abortusz a születésszabályozás lényeges eleme és még azokra is kihat, akik most esküsznek, hogy soha nem élnének vele” – mondta Nisha Verma, az Amerikai Szülészek és Nőgyógyászok Kollégiumának tagja. Az Egyesült Államokban jelenleg évente 860 ezer művi terhességmegszakítást végeznek el.

A téma azért került a Legfelsőbb Bíróság elé, mert Mississippi állam arra készült, hogy a terhesség 15. hetétől tilalmat vezessen be az abortuszra.

Tudósítók szerint egyes szövetségi államok nem elégedhetnek meg az abortusz tilalmával, hanem azt is megtilthatják, hogy a terhes nők más államba utazva próbáljanak véget vetni a terhességnek, vagy vetélést előidéző szereket rendeljenek meg. Missouri államban például a törvényhozók elé került egy olyan javaslat, hogy be lehessen perelni egy másik államból valakit, ha az segít az abortuszban. Az ötletet elvetették, de szakértők szerint a Legfelsőbb Bírósági döntés nyomán ismét elővehetik.

Forrás: Infostart / InfoRádió – Szvetnik Endre (London)