Újfajta üzemanyag jelent meg Magyarországon

Forrás origo.hu

Először hoztak Magyarországra tisztán megújuló eredetű cseppfolyósított metánt, azaz BioLNG-t.

Az újfajta üzemanyaggal először valósulhat meg a teljes energetikai körfolyamatra érvényes zéró emissziójú áruszállítás, a lépés ezért mérföldkőnek számít. Az üzemanyagot az M0-s melletti töltőállomáson tankolták először kamionba – áll az Arelgas Kft. közleményében.

Az LNG-hajtású teherjárművek ma az egyik legjobb alternatívát kínálják a dízelhajtással szemben: csendesebbek, a károsanyag-kibocsátásuk pedig töredéke, lényegében elenyésző a gázolajjal üzemeltetett járművekhez képest.

A BioLNG üzemanyagnak köszönhetően az LNG-s járművek lényegében klímasemlegesen szállítanak. A járműből távozó gáz ugyanis az üzemanyag előállítása során már a környezetből elvont, negatív értékkel rendelkezik, vagyis új szén-dioxidot nem juttat a levegőbe.

Európában a hulladék és más biomassza alapanyagokból előállított biogáz termelése töretlenül növekszik, de még így is csak a potenciális gázmennyiség töredékét használjuk ki. A többi biogáz összetevőtől megtisztított biometán előállítása 20 százalékkal bővült 2021-ben, elérve a 3,5 milliárd köbmétert.

Forrás: origo.hu

https://www.origo.hu/auto/20221215-ujfajta-uzemanyag-jelent-meg-itthon.html?utm_source=hirkereso&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator