Újabb ügyben nyomoznak a brüsszeli korrupciós botrány főszereplője után

Az Európai Parlament székhelye Brüsszelben. - A kép forrása: tudasbazis.sulinet.hu

Eva Kaili a brüsszeli korrupciós botrány főszereplője után egy újabb ügyben nyomoz az Európai Ügyészség. A görög politikust csalás miatt vizsgálják, egy forrás szerint százezer eurót csalhatott el az Európai Parlamenttől asszisztensein keresztül hamis kifizetésekkel, és kenőpénzt is elfogadhatott – írja a Magyar Nemzet.

A brüsszeli korrupciós botrány főszereplője, Eva Kaili egy másik büntetőeljárásban is érintett, amiről most újabb részleteket közölt a Politico brüsszeli hírportál.

Az Európai Ügyészség három lehetséges csalás miatt vizsgálja a görög politikust, derül ki abból a levélből, amelyet az ügyészség az Európai Parlament (EP) elnökének, Roberta Metsolának küldött. Eszerint 2014 és 2020 között 

Kaili félrevezethette az EP-t asszisztensei tartózkodási helyével és munkatevékenységével kapcsolatban, részesülhetett az általa szervezett „hamis” munkalátogatások költségtérítéséből, és kenőpénzt is elfogadhatott asszisztensei fizetéséből. 

A vizsgálat egy másik görög uniós törvényhozóra, Maria Spyrakira is kiterjed. Őt a nyomozók azzal vádolják, hogy félrevezette az intézményt asszisztensei tevékenységével kapcsolatban, és arra utasította őket, hogy hamis munkalátogatások után kérjenek költségtérítést. A dokumentumok azonban az ő esetében nem említik, hogy kenőpénzt fogadott volna el a fizetésekből vagy hamis költségtérítésekből.

A jelenlegi nyomozás ismételt csalás és/vagy más súlyos szabálytalanságok erős gyanújára vonatkozikn− írta Laura Codruta Kövesi európai főügyész Metsolának küldött levelében. 

A nyomozók szerint Kaili összesen körülbelül százezer euróval tartozik az Európai Parlamentnek − mondta egy, az ügyet ismerő forrás a Politico szerint.

A vizsgálatról először decemberben hallhatott a nyilvánosság, azonban részletek eddig nem derültek ki az ügyről. Az EP jogi bizottsága kedden tárgyal az ügyről, zárt ajtók mögött. 

Forrás: origo.hu

https://www.origo.hu/nagyvilag/20230425-ujabb-ugyben-nyomoznak-a-brusszeli-korrupcios-botrany-foszereploje-utan.html?utm_source=hirkereso&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator