Újabb támogatásokat ad a kormány a munkahelyek védelmére

Fotó: Shutterstock

A támogatások igényléséhez a cégeknek mindössze két kritériumnak kell megfelelniük: fizessék ki időben és ne bocsássák el munkavállalóikat – közölte Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online tájékoztatóján.

A maszkviselés szabályai továbbra is érvényesek, tehát minden hat éven felülinek kötelező maszkot viselni, úgy, hogy az az orrot és a szájat is eltakarja – mondta Kiss Róbert rendőr alezredes.

Az új szabályozás értelmében a polgármesterek felhatalmazást kapnak arra, hogy szabályozzák, hol kell közterületen maszkot viselni – tette hozzá.

Az új szabályozás értelmében kijárási tilalmat vezettek be este 8 és hajnali 5 óra között. Ez alól csak a munkavégzés miatt lehet elhagyni a lakóhelyet. Már elérhető a szükséges igazolás, a www.koronavirus.gov.hu-n. Ezt az igazolást a munkáltatónak kell kitöltenie, és visszavonásig érvényes. Az igazolást az ellenőrzések során át kell adni az igazoltató rendőröknek.

A védelmi intézkedéseket a rendőrök és a honvédség munkatársai végzik. Az üzletek vezetőinek továbbra is felelőssége, hogy betartassák az előírt szabályokat – emelte ki.

A maszk viselése kölcsönös védelmet biztosít

A maszkviseléssel nem a rendőrnek teszünk szívességet, hanem embertársainkat, saját magunkat védjük – hangsúlyozta Müller Cecília országos tiszti főorvos.

Rendkívül intenzív terjedési szakaszban vagyunk, ezért mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a járványgörbét ellaposítsuk.

3945 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, a beazonosított fertőzöttek száma 122 863-ra emelkedett. Ismét emelkedett az elhunytak száma, 101, többségében idős, krónikus beteg vesztette életét, az elhunytak száma 2697.

Az aktív fertőzöttek száma 91 358 a legutóbbi adatok szerint, 28 808-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek 24 százaléka, az elhunytak 27 százaléka, a gyógyultak 28 százaléka budapesti. 6352 koronavírus-fertőzött beteget ápolnak kórházban, közülük 473-an vannak lélegeztetőgépen – közölte Müller Cecília.

Kiemelte, hogy

a járvány kezdete óta 7 százalékra tehető azon elhunytak aránya, akiknek nem volt alapbetegsége.

A maszk viselése 80 százalékban csökkenti a vírus továbbadását, ezért is fontos, hogy ahol nem tudjuk tartani a másfél méteres távolságot, ott a közterületen is viseljünk maszkot – hangsúlyozta.

Ha valakinél tapasztalhatók a koronavírus-fertőzés tünetei, nem lehet beoltani az influenza elleni védőoltással – hangsúlyozta újságírói kérdésre válaszolva Müller Cecília.

Az országos tiszti főorvos kiemelte, hogy a járvány kezdete óta a regisztrált fertőzöttek csupán 3 százaléka egészségügyi dolgozó.

Újabb támogatásokkal segítik a munkáltatókat

Újabb támogatásokat nyújt a kormány a második hullám idején is – Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára.

Mivel a korlátozások jelen állás szerint harminc napra érvényesek, a támogatások novemberben vehetők igénybe.

A támogatások mértéke a munkavállalók bruttó bérének 50 százaléka. A támogatások megszerzéséhez a cégeknek mindössze két kritériumnak kell megfelelniük:

fizessék ki időben és ne bocsássák el munkavállalóikat.

A cégeknek az önkormányzatokhoz kell benyújtaniuk igényüket, amit körülbelül nyolc napon belül elbírálnak.

A kormány továbbra is abban nyújt segítséget, hogy a munkáltatók ebben a nehéz helyzetben is zökkenőmentesen működjenek, és a panédmiás helyzet elmúltával újra fejleszthessék cégieket, vállalataikat – emelte ki.

Forrás: hirado.hu